There Will Be Blood -ohjaaja puhuu ensimmäistä kertaa uudesta elokuvastaan – selventää myös yhden väärinkäsityksen

Ohjaaja kulkee vanhojen mestarien jalanjäljillä.

Magnolia, There Will Be Blood ja Mestari -elokuvistaankin tunnettu Paul Thomas Anderson on saamassa valmiiksi uusimman teoksensa, 1950-luvun muotimaailmaan sijoittuvan Phantom Threadin.

Joulukuussa Yhdysvaltain ensi-iltansa saava elokuva pysyi pitkään jonkinlaisena mysteerinä, kunnes sen ensimmäinen traileri julkaistiin viime viikolla. Nyt ohjaaja itse avautuu Phantom Threadin tekemisestä.

”Minulla oli tarina, johon tarvitsin hahmoja, mikä on harvinaista minulle. Tarvitsin miehen tähän tarinaan. Tarvitsin naisen ja tarvitsin toisen naisen. Tarinan kannalta miehen piti olla hyvin vahvatahtoinen, jääräpäinen, tapoihinsa tottunut, hivenen fasistinen, luova ja sellaista”, Anderson kertoo EW:n haastattelussa.

Phantom Thread kertoo Reynolds Woodcock -nimisestä arvostetusta vaatturista, jonka kädenjälki näkyy kuninkaallisten, elokuvatähtien ja muiden silmäätekevien päällä. Eräänä päivänä järjestelmällinen ja hallinnassa oleva Woodcock tapaa kuitenkin naisen, jonka rakkaus suistaa miehen elämän raiteiltaan. Voi kuulostaa tavalliselta romanttiselta draamalta, mutta sitä ei ohjaajan mukaan ole luvassa.

”Se ei ole mikään tyypillinen rakkaustarina. Se on ehdottomasti vähän erikoisempi. Monet ohjaajat ovat yrittäneet ja epäonnistuneet tehdä (Alfred Hitchcockin) Rebeccaa. Olen itse ehkä seuraavana vuorossa, mutta kyseessä on eri tarina.”

Anderson kertoo olevansa vanhojen mestariohjaajien tekemien suurten gootti-romanssielokuvien ystävä. Phantom Threadiltä voidaankin odottaa rakkaustarinaa, jossa on aimo annos jännitystä.

Haastattelun aikana ohjaaja haluaa myös selventää, että ei ole toiminut elokuvan kuvaajana – ainakaan virallisesti – kuten monessa paikassa on annettu ymmärtää.

”Olisi harhaanjohtavaa ja väärin sanoa, että olin elokuvan kuvaaja. Tilanne oli se, että oli ryhmä tyyppejä, joiden kanssa olin tehnyt töitä muutamassa aiemmassa leffassa ja pienemmissä sivuprojekteissa. Englannissa onnistuimme tavallaan työskentelemään ilman virallista kuvaajaa… Ja siitä tuli tilanne, jossa me teimme yhteistyötä – sanan parhaassa merkityksessä – tiiminä. Tiedän miten suunnata kamera oikeaan suuntaan ja tiedän yhtä ja toista. Mutta en ole elokuvaaja”, Anderson selittää.

Phantom Threadin pääosassa esiintyy eläkkeelle omien sanojensa mukaan jäävä Daniel Day-Lewis.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut