Toimituksen suosikit: Olipa kerran… lähes täydellinen elokuva

Episodin toimituksella on uusi suosikki! Reilun kahden kuukauden tauon jälkeen uusi tulokas onnistui kiilaamaan itsensä tilastokärkeen ohi ohjelmistossa jo olevien hyvien elokuvien. Jopa siitä huolimatta, että joukossa on ohjaajaa vähemmän arvostava toimittaja!

16.8.2019 10:38

Viikon neljää uutuutta yhdistää todellisuuspohjaisuus. Jos ei kyse ole dokumentista, niin ainakin elokuva perustuu tositapahtumiin.

Ohuin yhteys on Quentin Tarantinon uutuudessa, laskutavasta riippuen hänen kahdeksannessa, yhdeksännessä tai kymmenennessä elokuvassaan Once Upon a Time… in Hollywood. Se seuraa kahta unelmakaupungissa puurtavaa ammattilaista: Leonardo DiCaprion esittämä Rick Dalton on entinen suosittu tv:n lännensarjan tähti, jonka elokuvaura ei ole lähtenyt toivottuun kiitoon. Hänen tukenaan on stunttinäyttelijä Cliff Booth (Brad Pitt), joka käytännön asioiden pyörittämisen ohella toimii ystävällisenä olkapäänä angsteilevalle tähdelle.

Satunnaisesti kaksikon tie risteää Hollywoodin kuumimman pariskunnan, ohjaaja Roman Polanskin ja tämän näyttelijävaimo Sharon Stonen kanssa – sekä myös unelmakaupungin laitamilla kummittelevien Mansonin opetuslasten kanssa. Koko ajan tullaan lähemmäksi noiden äärilaitojen traagista kohtaamista elokuussa vuonna 1969 Daltonin ja Boothin aavistamatta mitään pahaa ennen kuin on myöhäistä.

Tarantino leikittelee suurella populaarikulttuuritietämyksellään ja rakkaudellaan Hollywoodia kohtaan. Silti – tai siksi – elokuvaa seuraa silloinkin, kun siinä ei tunnu tapahtuvan mitään tai olevaan mitään varsinaista juonta. Mutta jos pitää Tarantinoa ”omahyväisenä itsensä ihailijana”, ei OUaTiH todennäköisesti käännä kelkkaa.

Oletteko kuulleet, että ihminen on käynyt kuussa?! Jos se on vanha uutinen, kannattaa ehkä siltikin katsastaa ajankohtainen dokumentti Apollo 11. Valtavasta materiaalimäärästä se onnistuu kokoamaan jännittävän ja uuttakin tietoa sisältävän katsauksen ihmiskunnan suureen harppaukseen.

Pako muurin takaa kertoo kylmän sodan aikaisen tositarinan. Pari perhettä päättää paeta Itä-Saksasta länteen, mutta tiedustelujärjestö Stasi saa vihiä yrityksestä. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan, sillä perääntyminen ei enää ole mahdollisuus. Tarina on jännittävä ja ajankuva saksalaisella tehokkuudella toteutettu, mutta aihe olisi kaivannut syventämistä tai laajentamista.

Edellä mainittujen nimikkeiden lisäksi viikonlopun uutuuksiin kuuluu reggae-legendojen musisoinnista kertova Inna de Yard, mutta sen oli ehtinyt nähdä vasta yksi toimittaja. Hänen mielipiteensä voi lukea alla olevista linkeistä uutuuksien arvioihin.

 

Lisää luettavaa