Tommi Korpela vetää raskasta kuormaa merellä

24.2.2016 09:00

Saksalais-suomalainen yhteistuotanto Deadweight näytettiin lehdistölle Berliinin elokuvajuhlilla. Merikapteenin poika Axel Koenzenin ohjaama elokuva piti hyppysissään, kun malttoi antaa alun puolidokumentaarisen laivanlastausosuuden kehittyä siihen asti, että jotain alkoi tapahtua. Elokuva kehittyy alun dokumentaarisesta lopun miltei hypnoottiseksi.

Tommi Korpelan näyttelemä rahtilaivakapteeni Ahti Ikonen alaisineen on vastuussa firmalle siitä, että lasti tulee perille. Kun lastikontteja puretaan kiireessä, sattuu yhdelle filippiiniläismiehistön jäsenelle vakava onnettomuus. Jälkiselvittely johtaa Ahtin niin syyllisyyden kuin asian kieltämisenkin kamppailuun.

Visuaalisesti ahdas laivatila ja satamat, harmaa merihorisontti käytetään hyväksi, samoin kuin laivan monotoninen työn rytmi. Mieleenjääviä kohtauksia on miehistön yhteinen karaokeilta. Deadweight, suomalaisena yhteistuottajana Bufo, on myös pohjiaan myöten kansainvälinen elokuva. Näyttelijäkaartissa on suomalainen, romanialainen, filippiiniläisiä, hollantilaisia jne. Tommi Korpela on osuva kapteenina. Kuvauksia on tehty ympäri satamia päätyen Filippiineille.

Elokuva oli mukana Berlinalen Forum-sarjassa.

Teksti: Eija Niskanen
Kuva: Alexander Gheorghiu

Lisää luettavaa