Tove Janssonista kertova elokuva tehdään ruotsiksi ja kuvataan filmille – Katso näyte täältä

Zaida Bergrothin ohjaaman elokuvan pääosassa nähdään Alma Pöysti.

Tove Janssonista kertova Tove-elokuva sijoittuu 1940–50-lukujen taitteen Helsinkiin. Jansson oli tuolloin 30-40-vuotias. Nimiroolissa nähdään Alma Pöysti, joka tekee ensimmäinen pääroolinsa pitkässä elokuvassa.

Teatteriohjaaja Vivica Bandleria esittää Krista Kosonen ja Atos Wirtasen roolissa on Shanti Roney.

– Keskitymme kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen nuoreen taidemaalariin, joka alkaa saada taulujen sijaan tunnustusta muumeista. Tämä ristiveto muumien ja taidemaalariuden välillä kiinnostaa minua kovasti. Samoin Toven tasapainoilu kipeiden rakkaussuhteiden kanssa – kuinka säilyttää työn vaatima itsenäisyys ja vapaus, ja silti pitää kiinni rakastamastaan ihmisestä, kuvailee elokuvan ohjaaja Zaida Bergroth.

Syyskuussa teattereihin tuleva elokuva on ruotsinkielinen ja kuvataan filmille.

– Pyrin siihen, että elokuvasta tulee mahdollisimman rosoinen, energinen ja intiimi. Kukkaseppelöity, kaikkien rakastama Tove Jansson on ollut mielikuvissani niin tavoittamattomissa, niin korkealla jalustalla, että tämä on oma tapani vetää hänet mahdollisimman lähelle. Kuvaamme filmille – tästä iloitsen erityisesti – ja tavoittelemme kaunista ja hengittävää, intensiivistä kerrontaa.

Bergroth sanoo Pöystistä löytyvän kaikki oikeat ominaisuudet Tove Janssonin rooliin.

– Etsin jotakuta, jolla olisi oikeanlainen, tovemainen energia, ja joka olisi uskottavasti voinut luoda jotain niin ihmeellistä ja mielikuvituksekasta kuin muumit. Alma Pöystin Tovessa yhdistyivät ihanalla tavalla äly ja melankolia, huumori ja flirtti. Olen riemuissani päästessäni esittelemään näin valtavan hienon näyttelijän suurelle yleisölle.

Tove-elokuvan on käsikirjoittanut Eeva Putro, jolla on myös rooli elokuvassa Maya Vannina.

Tove tulee ensi-iltaan 25.9.2020. Elokuvasta on julkaistu ensimmäinen teaser, jonka voit katsoa alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat