Tutkimus: romanttiset komediat saavat naiset hyväksymään stalkkaajat

Tuoreen tutkimuksen mukaan romanttisia komedioita katsovat naiset saattavat helpommin hyväksyä takertuvaa ja vainoavaa käytöstä vastakkaiselta sukupuolelta.

Julia R. Lippmanin Michiganin yliopistossa toteuttamassa tutkimuksessa testattiin naisten reaktioita agressiivisen romanttista vainoamista koskeviin kysymyksiin näiden katsottua erilaisia teemoja käsitteleviä elokuvia.

Lippman huomasi, että naiset, jotka katsoivat vahvaa romanttista takaa-ajoa sisältäviä elokuvia (kuten Sekaisin Marista ja Management – tunteet haltuun), hyväksyivät helpommin niin sanotut vainoojamyytit kuin pelottavaa miesten käyttäytymistä kuvaavia elokuvia (Vihollinen vuoteessani, Enough) tai hyväntahtoisia luontodokkareita (Pingviinien marssi, Siivekäs muutto) katsoneet naiset.

Elokuvanäytteiden jälkeen naisille esitettiin erilaisia kysymyksiä, joista osa määritteli vastaajan suhtautumista vainoojamyytteihin.

”Vainoojamyytit ovat vääriä tai liioittelevia uskomuksia, jotka vähättelevät vainoamisen vakavuutta, mikä tarkoittaa, että joku, joka vahvemmin hyväksyy nämä myytit, ottaa vainoamisen vähemmän vakavasti”, Lippman selittää I Did It Because I Never Stopped Loving You -raporttinsa tuloksia.

Lippmanin mukaan osallistujat, jotka olivat katsoneet tällaista käyttäytymistä negatiivisessa valossa esittäneitä elokuvia, olivat vähemmän valmiita hyväksymään vainoavia miehiä, kun taas romanttisia komedioita katsoneet naiset hyväksyivät helpommin ”stalkkaamisen” olevan normaalia.

”Pohjimmiltaan nämä elokuvat vahvistavat ’rakkaus voittaa kaiken’ -myyttiä. Vaikka rakkaus sitä tee. Rakkaus on hienoa, mutta niin on myös toisten kunnioittaminen”, Lippman sanoo huolestuttuaan romanttisten komedioiden laskevan naisten luonnollista vaistoa olla varuillaan.

Lähde: Global News, The Guardian

(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät jutut