Ukkosenjumalan tarina on nyt kevyempi ja hauskempi: ”Pidän siitä, että elokuvassa on enemmän huumoria”, sanoo Chris Hemsworth

Thorin maailma luodaan uudestaan elokuvassa Ragnarök. Maailmanlopun meininkiä on kuitenkin höystetty huumorilla. Lopputulos on kohonneista panoksista huolimatta aiempaa kevyempi tarina ukkosenjumalasta. Marvelin supersankarielokuvien julkaisut ovat tarkkaan suunniteltuja tiekarttoja tuleviin tapahtumiin ja Thor: Ragnarökin suhteen suunnitelu alkoi jo vuosia sitten.

Kolmannessa Thor-elokuvassa Thor: Ragnarök supersankaritarinan nimikkohahmo yrittää selvitä vankeudesta universumin toiselta puolelta Asgårdiin – mytologiamaailmaan, jossa hän on viettänyt lapsuutensa – ennen kuin kuoleman jumalatar Hela tuhoaa sen. Tapasimme vielä osittain gladiaattoriasuun pukeutuneen Chris Hemsworthin Village Roadshow -studiolla Australian Queenslandissä.

– Kahdessa ensimmäisessä Thor-elokuvassa kerrottiin hahmoni sankaritarina. Nyt hän on päätynyt vangiksi planeetalle, jossa kukaan ei ole kiinnostunut hänen historiastaan ja kaikki ovat yhtä vahvoja kuin hän.

Tuo planeetta on itsekeskeisen ja tyrannimaisen Suurmestarin (Jeff Goldblum) hallitsema Sakaar.

– Sakaarilla vallitsee kova kuri kaikille muille paitsi yhteiskunnan huipulla oleville. Näyttelemäni Suurmestari on pitämässä hauskaa kieron Lokin kanssa. Loki on saapunut planeetalle pari viikkoa ennen Thor-veljeään. Valkyrie-sotilas tuo ukkosenjumala Thorin minulle vaihtokaupan toivossa, Goldblum paljastaa.

– Loki on henkisesti vaurioitunut ja haluaa tuhota veljensä. Hän on kuin räjähdysherkkä ilotulituspakkaus. Kukaan ei voi tietää, mitä hän tekee seuraavaksi. Hän tulee hyvin toimeen Suurmestarin kanssa, koska heillä molemmilla on elämää suurempi ego ja kumpikin käyttäytyy huonosti, koska tuntevat olonsa ulkopuolisiksi, Tom Hiddleston sanailee ja jatkaa virnistäen:

– Tällä kertaa hahmoni ei kuitenkaan ole tarinan kelmi, sillä Cate Blanchett tekee sen hyvin Helana.

Thorin tulevaisuutta alettiin miettiä vuonna 2014 Marvelin johtoryhmän luovassa kokouksessa, joka pidetään joka toinen vuosi.

– Kun hahmottelimme elokuvaa Captain America: Civil War, tiesimme, että Thor on menossa samaa aikaa omalle avaruusseikkailulle. Siksi hän ei ollut mukana viime vuonna ilmestyneessä supersankarielokuvassa, tuottaja Brad Winderbaum valottaa.

Thorille keksittiin poikkeuksellinen matkakumppani.

– Koska Hulkilla ei ollut osaa Kostajien välienselvittelyssä, oli hän sopiva pari Thorille. Noin 75 prosenttia tarinasta perustuu Thor-sarjakuvaan, loput tohtori Bruce Bannerin alias Hulkin kokemuksiin.

Vierailumme aikana, Ragnarökin 66. kuvauspäivänä, kuvataan setillä numero kuusi. Yhteensä tarinaa filmataan 84 päivää. Marvel on vuokrannut koko valtavan Village Roadshow -studion käyttöönsä tuoksi ajaksi.

– Suurmestari on ilmoittamassa Thorin ja Hulkin gladiaattoriottelun alkamisesta, ja Loki on asettunut katsomaan sitä areenan VIP-aitioon, ohjaaja Taika Waititi kertoo päivän ohjelmasta.

– Lokin juhlat päättyvät siihen paikkaan, ja hän on kauhuissaan. Hän ei ole nähnyt Hulkia hetkeen aikaan ja muistaa, mitä tapahtui viimeksi, Hiddleston sanoo.

Hiddleston viittaa Lokin ja Hulkin kohtaamiseen vuoden 2012 The Avengers –elokuvassa. Siinä raivostunut Hulk pyyhki juonittelijalla lattiaa – kirjaimellisestikin.

Areenan seinät ovat täynnä Hulkin – gladiaattoreiden voittamattoman kuninkaan – julisteita. Lavasteissa näkyy Thor- ja Hulk- hahmoja 1960-luvulla lanseeraamassa olleen sarjakuvapiirtäjä Jack Kirbyn luoma tunnelma.

– Gladiaattoritaistelu on ainut tie vapauteen Sakaarilta. Thor saa tietää, että hänen on taisteltava Avenger-toveriaan vastaan. Hän joutuu tekemään sen ilman nimikkoasettaan, vasaraansa. Kuoleman jumalatar Hela on vienyt sen häneltä. Thor kamppailee aggressiivisesti miekkojen ja muiden isojen esineiden kanssa. Jotain yllättävää kuitenkin tapahtuu kesken kamppailun, ja koko planeetta alkaa kapinoida, Hemsworth vihjaa tarinan kulkua.

Ohjaajaksi valikoitui Waititi, koska Marvel-studion johtaja Kevin Feige piti hänen vuoden 2014 kauhukomediaelokuvastaan What We Do in the Shadows.

– Ohjaajavalintamme perustuvat usein samankaltaiseen prosessiin. Mietimme, mistä elokuvista olemme pitäneet lähiaikoina. Kun katsoimme Taikan aiemmin ilmestyneen elokuvan Boy (2010), ymmärsimme, että hänellä on taito taltioida hahmojen inhimillisyys, mutta samalla hänellä on hyvä komedian taju. Molemmat olivat meille tärkeitä elementtejä, Winderbaum selittää.

Aiemmin pienen budjetin elokuvia ohjannut Waititi ei kauhistunut uutta haastetta.

– Loppupelissä kaikissa elokuvissa on kysymys samasta asiasta; yksi, kaksi tai useampi näyttelijä ovat kameran edessä ja toivot, että he muistavat vuorosanansa, ynnää Waititi, joka myös nähdään Ragnarökissa pienessä – ja käytännössä tunnistamattomassa – Korg-taistelijan osassa.

Sekä Chris Hemsworthin näytteleminen että hiustyyli muuttuvat uudessa Thor-elokuvassa. Hemsworthille tyylin muutos oli tervetullut.

– Pidän siitä, että elokuvassa on enemmän huumoria. Minusta on mukava tehdä jotain uutta. Yritän rikkoa Thorin ennalta-arvattuja piirteitä tekemällä pieniä muutoksia hänen maneereihinsa. Hän esimerkiksi liikkuu eri tavalla ilman vasaraa. Haluan, että yleisön mielenkiinto pysyy yllä.

Thor on monessa asiassa uuden edessä.

– Hän on sinkku, hänen pitää oppia käyttämään voimiaan ilman vasaraansa ja hänen hiuksensa leikataan elokuvan alkuvaiheessa. Olin onnellinen siitä. Työpäiväni lyheni tunnilla, kun minun ei tarvinnut käyttää peruukkia. Joka-aamuinen meikkaus- ja hiussessio kesti sen jälkeen alle kaksi tuntia.

Hemsworthilla oli myös tällä kertaa enemmän sanavaltaa hahmoonsa kuin kahdessa aiemmassa elokuvassa, Thor (2011) ja Thor: The Dark World (2013)

– Minulla oli enemmän sanottavaa käsikirjoitukseen kuin aiemmin. Ensinnäkin siksi, että hahmo on minulle tutumpi kuin ennen ja toiseksi, koska sain käsikirjoituksen luettavaksi aikaisemmin kuin ennen.

Teksti: Kirpi Uimonen, Australia

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut