Ukrainalainen elokuva ja sukupuolivähemmistöt näkyvästi mukana Tampereen elokuvajuhlilla

Lyhytelokuvat ovat Tampereen elokuvajuhlien sydän.

16.2.2023 10:22

Tampereen elokuvajuhlat kerää elokuvan ystävät yhteen maaliskuussa jo 53. kerran.

Elokuvanäytöksiä on tarjolla 8.–12.3. Koskikeskuksen Cine Atlaksessa sekä Kehräsaaren Arthouse Cinema Niagarassa, minkä lisäksi ohjelmaan kuuluu lukuisia yleisölle ja elokuva- ja media-alan ammattilaisille suunnattuja tapahtumia.

Lyhytelokuvat ovat Tampereen elokuvajuhlien sydän, ja ohjelmistossa nähdään tänäkin vuonna satoja lyhytelokuvia kotimaisen ja kansainvälisen elokuvan eri kilpasarjoissa sekä teemaohjelmistossa. Laajimpiin teemakokonaisuuksiin vuonna 2023 kuuluvat sateenkaarihistoriaa kokoava Queerscenes, julkisen tilan käyttöä tutkiva Vapaa kaupunkitila sekä Maghreb & Ranska, johon kuuluu neljä näytöstä lähivuosina valmistuneita lyhytelokuvia Ranskasta sekä Maghreb-maina tunnetuista Marokosta, Algeriasta ja Tunisiasta. Elokuvat luovat ja syventävät kuvaa Ranskan entisten siirtomaiden historiasta ja nykyisyydestä sekä niiden suhteesta Ranskaan ja ranskan kieleen. Ohjelmiston kautta festivaali haluaa raottaa näkymää lehtien otsikoiden taakse ja kutsua katsojat tutustumaan Maghreb-maiden todellisuuteen ja toisaalta Ranskassa asuvien pohjoisafrikkalaistaustaisten elämään.

Queerscenes-ohjelmisto tuo sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt esiin erilaisten arkistofilmien ja marginalisoitujen tekijöiden lyhytelokuvien kautta. Ohjelmiston kaksi näytöstä ovat ruotsalaisen queer-arkisto SAQMI:n (The Swedish Archive for Queer Moving Images) kokoamia: Queer Moving History käsittelee poliittista kamppailua ja Ruotsin Pride-liikkeen historiaa vuodesta 1979 nykypäivään ja See Us – Dark Matter antaa tilaa queer-Ruotsin “pimeälle aineelle” tuomalla valkokankaalle tuntemattomammat, valtavirran vastaiset elokuvantekijät.

Suomalaista sateenkaarihistoriaa tarkastellaan näytöksissä Queer-arkisto 1 ja 2. Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen kertoo kokonaisuuden syntyneen mielenkiinnosta tutkia, miten audiovisuaalista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa on tallennettu Suomessa. ”Ideana on tuoda esiin myös sellaista materiaalia, jota ei välttämättä ole ajateltu queer-historiaksi.

Edelliseltä vuodelta tuttu kaupunkiteema saa jatkoa kolmen näytöksen kokonaisuudessa Vapaa kaupunkitila. Tällä kertaa tarkastelun kohteena on erityisesti kaupunkitilan omistajuus, jota tutkitaan muun muassa katutaiteen, skeittikulttuurin, kapitalismikritiikin ja kansalaisaktivismin kautta. Teemaohjelmistoon kuuluu kolme lyhytelokuvanäytöstä, joista Vapaa kaupunkitila 1 koostuu lyhytdokumenteista, kun taas näytöksiin 2 ja 3 on koottu aiheeseen liittyviä skeittielokuvia. Feministisen näkökulman kaupunkitilaan tarjoaa Mexico Cityyn sijoittuva dokumenttielokuva If I Could Wish for Something (2021), jossa katuväkivaltaa vastustavat suurmielenosoitukset raivaavat tilaa tasa-arvolle julkisessa tilassa ja keskustelussa.

Tampereen tuomiokirkkoon festivaali tuo perjantaina 10.3. klo 19.00 Ukrainassa kuvatun Dzіga Vertovin avantgarde-klassikon Mies ja elokuvakamera (Ukraina, 1929). Maksuton näytös järjestetään yhteistyössä Tampereen seurakuntien kanssa, ja mykkäelokuvan säestää urkuri Esa Toivola. Uudempaa ukrainalaista elokuvaa nähdään valkokankaalla AV-arkin näytöksessä Ukraine Experimental, joka koostuu ukrainalaisten naistaiteilijoiden kokeellisista ja dokumentaarisista lyhytelokuvista vuosilta 2018–2020.

Juhlavuosiaan festivaalin ohjelmistossa viettävät tänä vuonna Wacky Tie Films sekä Animaatiokilta ry. Tamperelainen tuotantoyhtiö Wacky Tie Films juhli viime vuoden lopulla kymmenen vuoden taivaltaan ja Tampereen elokuvajuhlilla on kunnia esittää tuotantoyhtiön kaikki alle viidentoista minuutin lyhytelokuvat erikoisnäytöksessä Wacky Tie Films 10 vuotta. Suomalaista lyhytanimaatiota puolestaan juhlistaa kahden näytöksen kokonaisuus Animaatiokilta 25 vuotta.

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto on pääsääntöisesti suunnattu 16 vuotta täyttäneille, mutta ohjelmistosta löytyy myös varta vasten lapsille ja nuorille kuratoituja näytöksiä. Perheen pienimmille suunnatut Minikino-näytökset ovat maksuttomia ja niiden yhdistävänä teemana on ilo ja ihmettely.

Lue lisää festivaalin näytöksistä ja tapahtumista festivaalin verkkosivuilta.

Lisää luettavaa