Vielä hetken Netflixissä: Martin Scorsesen päräyttävä klassikkoleffa – loppukohtaus meni aikoinaan yli hilseen ja aiheutti buuauksia

IMDb-arvosana on 8,2.

14.2.2024 07:30

Netflixissä on tarjolla vielä hetken Martin Scorsesen klassikkoleffa Taksikuski (1976).

Elokuva kertoo New Yorkissa asuvasta Travis Bicklestä. Hän on yksinäinen Vietnamin sodan veteraani, jolla lienee omat traumansa sodasta. Ahdistunut ja uneton Bickle ajaa öisin taksia, eikä hän kaihda pahamaineisimpia alueita.

Ainut valo Bicklen elämässä on kaunis Betsy, johon Bickle ihastuu. He kuitenkin ovat täysin eri maailmoista. Lisäksi Bickle sotkeutuu 12-vuotiaan Iriksen elämään, joka on nuoresta iästään huolimatta jo prostituoitu. Hänestä ja hänen kohtalostaan tulee Bicklelle pakkomielle, joka johtaa karmivaan loppuun saakka.

Näyttelijöinä oikeassa elämässäkin vasta 12-vuotias Jodie Foster, Robert De Niro, Harvey Keitel, Cybill Shepherd, Peter Boyle ja Albert Brooks.

Elokuvassa nähdään väkivaltainen loppukohtaus, jota eivät aikoinaan kaikki nielleet. Loppu aiheutti buuauksia ja hämmennystä Cannesin elokuvajuhlilla, mutta leffa voitti silti Kultaisen palmun.

Taksikuski oli ehdolla myös neljän Oscarin saajaksi, mutta ei voittanut ainuttakaan. Nykyisin se on valittu Yhdysvaltain kansalliseen elokuvarekisteriin (National Film Registry) merkittävyytensä vuoksi.

Juttu jatkuu Twitter-kuvan jälkeen.

Robert De Niro valmistautui rooliinsa ajamalla New Yorkissa kahden kuukauden ajan oikeaa taksia, ja sitä varten hän sai jopa virallisen taksiluvan. Näyttelijää ei tunnistettu taksihommissaan, vaikka hän oli jo tuolloin julkisuuden henkilö. De Niro kertoi, että ainoastaan yksi asiakas oli katsonut häntä peilin kautta kahteen otteeseen.

Elokuva poistuu Netflixistä 29. helmikuuta. Alla traileri sekä video Jimmy Fallonin keskusteluohjelmasta, jonne De Niro toi taksilupansa.

Lue myös: 12-vuotiaan Jodie Fosterin rooli Taksikuskissa vaivaannutti kaikki – tältä 61 täyttänyt tähti näyttää nykyisin – Episodi.fi

Lähde: THR, Far Out Magazine

Lisää luettavaa