12-vuotiaan Jodie Fosterin rooli Taksikuskissa vaivaannutti kaikki – tältä 61 täyttänyt tähti näyttää nykyisin

Pelkäsi aikoinaan Anthony Hopkinsia.

27.11.2023 05:30

Hollywoodin kestotähtiin kuuluva Jodie Foster täytti 19. marraskuuta 61 vuotta. Hänet tunnetaan muun muassa elokuvista Taksikuski (1976), Uhrilampaat (1991), Ensimmäinen yhteys (1997) ja Syytetty (1988).

Moni ei välttämättä tiedä, kuinka nuorena tähden ura alkoikaan. Foster aloitti työelämän lapsimallina, ja myöhemmin hänet nähtiin useissa Disney-elokuvissa. Hänen ensimmäinen roolinsa oli vuonna 1969 tv-sarjassa Doris Day.

Foster oli vasta 12-vuotias, kun hän näytteli prostituoitua elokuvassa Taksikuski (1976), ja jo sitä ennen hänellä oli pitkä kokemus näyttelijätyöstä. Foster kertoi vuonna 2016 The Graham Norton Show’ssa, millaista Martin Scorsesen ohjaamassa klassikkoelokuvassa oli näytellä niin nuorena.

Taksikuski (1976).

Fosterin mukaan kukaan ei tiennyt, miten hänen rooliinsa pitäisi suhtautua. Ei edes ohjaaja.

– Olin 12-vuotias, ja olin tehnyt enemmän elokuvia kuin kukaan muu siinä vaiheessa.

– Hahmoni oli heille hyvin vaivaannuttava. Kukaan ei osannut ohjata minua.

– Scorsese saattoi sanoa jotain sellaista kuin ”avaa hänen vetoketjunsa”, ja hän alkoi vain nauraa, enkä tiennyt, mitä tehdä.

– Joten hän siirsi vastuun Robert De Nirolle, ja sitten Robert kertoi minulle, mitä tehdä. Ja hän oli vielä enemmän ”Robert De Niro” silloin, vielä hiljaisempi ja oudompi, Foster muisteli.

Uhrilampaat (1991).

Fosterilla ei ollut helppoa myöskään elokuvan Uhrilampaat kuvauksissa. Hän alkoi pelätä heti käsikirjoituksen koeluvusta lähtien näyttelijäkollegaansa Anthony Hopkinsia. Se ei liene ihme, sillä Hopkins on pelottava myös leffassa.

– En puhunut hänelle, koska hän oli niin pelottava, Foster sanoi.

– Ensimmäisenä päivänä meillä oli (käsikirjoituksen) läpilukukierros, ja sen päätteeksi en halunnut enää puhua hänelle – olin aivan kauhuissani.

– Pääsimme kuvausten loppuun, emmekä oikeastaan olleet koskaan keskustelleet.

– Itse asiassa välttelin häntä, mutta viimeisenä päivänä hän tuli luokseni, ja sanoin kyyneleet silmissäni, kuinka pelkäsin häntä, ja hän sanoi: ”Mutta minä pelkäsin sinua!”

Viidellä Oscarilla palkittu Uhrilampaat täytti vuonna 2021 30 vuotta. Variety järjesti tuolloin juhlan kunniaksi lämminhenkisen Actors on Actors -keskustelusession leffan päätähtien kanssa – eikä Foster enää pelännyt Hopkinsia.

Rooleistaan Oscar-palkitut Hopkins ja Foster keskustelevat alla olevalla videolla elokuvasta Uhrilampaat sekä myös uudemmista leffoistaan. Katso video alta sekä tuoreita kuvia Jodie Fosterista.

Lue myös: Väkivaltainen ja eroottinen leffa päätti Meg Ryanin uran – tältä 62 täyttänyt tähti näyttää nyt – Episodi.fi

Kaikki syntymäpäiväjutut täällä: syntymäpäivä -aiheiset jutut – Episodi.fi

Jodie Foster osallistui MOCA (Museum of Contemporary Art) -gaalaan huhtikuussa 2023. AOP

Jodie Foster ulkoilemassa syksyisessä New Yorkissa tänä vuonna. AOP

Lähde: Independent, IMDb, Wikipedia

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia