WandaVision ei toteuttanut MCU-fanien odotuksia – mitä tekee uusi The Falcon and The Winter Soldier -sarja?

Marvel-universumin (MCU) neljännen vaiheen käynnistäneen WandaVision ympärillä pyöri paljon fanien odotuksia ja spekulointeja. Sen odotettiin Wanda Maximoffin sarjakuvista tuttujen noitakykyjen esittelyn ohella tuovan supervoimaiset mutantit MCU:hun. Niin ei kuitenkaan käynyt, joten tietysti spekuloivat katseet kääntyivät Avengers- ja Captain America -elokuvista tuttujen sivuhahmojen omaan sarjaan The Falcon and the Winter Soldier. Miten se vaikuttaa MCU:hun?

Oikea henkilö kysyä MCU:n eri osa-alueista ja niiden keskinäisistä linkityksistä on tuottaja Kevin Feige, joka on myös Marvel Studiosin toimitusjohtaja ja koko MCU:n luova johtaja, asettelee sanojaan varovasti.

– Buckyn ja Samin hahmot ovat tietysti oleellinen osa MCU:ta, ja kun he käyvät läpi heitä muuttavia tapahtumia, sillä voi olla ja pitäisikin olla suurta merkitystä MCU:n kannalta. On kuitenkin mahdotonta yrittää navigoida kaikkia faniteorioita siitä, mitä matkan varrella voi tapahtua. Ei kaiken toiminnan tarvitse olla maailmaa mullistavaa tai pohjustaa jonkin aikaisemmin näkemättömän sarjakuvien oleellisen elementin tuomista kuvioihin.

Bucky on tietysti Bucky Barnes, Sebastian Stanin esittämä Captain American kaveri, jonka luultiin kuolleen toisen maailmansodan loppupuolella, mutta joka olikin päätynyt aivopestyksi, huipputeknisellä tekokädellä varustetuksi tappajaksi. Sam taas on Sam Wilson, myös Captain America -sarjakuvissa alkunsa saanut mekaanisten siipiensä avulla pahiksia jahtaava sankari. Häntä sarjassa esittää Anthony Mackie.

Fanit ovat spekuloineet, onko The Falcon and the Winter Soldier samanlainen tapaus kuin WandaVision, joka pohjusti monia MCU:n neljännen vaiheen elokuvia, vai keskittyykö se puhtaasti nimihahmojensa seikkailuihin.

– Toki sarjassa voi olla hahmoja kehittäviä tapahtumia, jotka ovat erittäin merkityksellisiä tarinoissa, joita aiomme kertoa tulevaisuudessa. Joten vastaukseni on sekä että, Feige toteaa hymyillen. – Varsinkin kun sarjan lopussa maapallo halkeaa kahtia. Ups, spoileri. No, ei niin oikeasti tapahdu.

Odotuksiin vastaamassa

WandaVisionissa nähtiin jo S.W.O.R.D.-järjestö, joka pyrkii puolustamaan maapalloa vaaralliseksi muuttuneen avaruuden uhilta. Winter Soldierin – kuten myös Wandan – menneisyyteen kuuluu oleellisesti myös paha Hydra-järjestö. MCU:n aikaisemmissa vaiheissa oleellinen toimija on ollut myös S.H.I.E.L.D-agenttijärjestö. Kyseisellä laitoksella oli oma tv-sarjansakin, Agents of S.H.I.E.L.D, joka seitsemän tuotantokauden jälkeen päättyi vuoden 2020 kesällä.

The Falcon and the Winter Soldierin ensimmäinen jakso esittelee uusia pahiksia, mutta tekevätkö myös vanhat tutut organisaatiot paluun sarjassa? Mikä on niiden merkitys MCU:ssa yleensä?

– Aina kannattaa vilkaista sarjakuvia. Otamme aina lähtökohtia ja suuntaviivoja niistä ja mitä on tapahtunut aikaisemmin. Hydra ja S.H.I.E.L.D. ovat aina olleet, tulleet ja menneet jossain muodossa, joten ne voisivat hyvinkin näyttäytyä. Vielä varmemmin WandaVisionissa esitelty uusi organisaatio S.W.O.R.D., Kevin Feige lupailee.

– MCU:ssa on aina luontainen tarve kaiken kattaville sateenvarjo-organisaatioille tai kulisseissa juoniville agentuureille.

WandaVision on hyvä esimerkki siitä, miten fanien odotuksilla leikitellään ja niihin vastataankin, mutta ei aina sillä tavalla kuin nämä ovat olettaneet. Onko Marvelilla jonkinlainen oma salainen suunnitteluorganisaatio, joka miettii keitä hahmoja ja tarinoita kerrotaan, milloin ja millä tavalla?

– Yritämme hyödyntää Disney Plussan tuoman uuden median mahdollisuuksia kertoa tarinaa, mutta samalla pitää kiinni siitä, mikä meitä innostaa. Kaikki me täällä Marvel Studiosilla olemme myös itse faneja, Feige vakuuttaa. – Mikä meidät saa hihkumaan, miten jakso voisi päättyä niin, että itsekin olisimme kiinnostuneita jatkosta?

– Uusista kuvioista huolimatta kyseessä on sama tasapainon haku, johon olemme pyrkineet viimeiset yli kymmenen vuotta.

 

Odotuksia murskaamassa

Feige kuitenkin myöntää, että Marvel Studios on hyvin perillä fanispekulaatioista, ja niitä käsitellään säännöllisesti.

– Pohdimme, miten pystymme ylittämään odotukset, mutta myös kuinka kiertää niitä. En kuitenkaan ole koskaan ajatellut, että se olisi jonkinlaista ”annetaan faneille sitä mitä he tarvitsevat, ei sitä mitä he haluavat” -sanelua. Ennemmin on kyse pyrkimyksestä kertoa tarinaa parhaalla ja yleisöä eniten kiehtovalla tavalla. Joskus se tarkoittaa odotusten musertamista.

– Joskus taas takavasemmalta ilmaantuu jotain, mitä emme itsekään ole ennakoineet. Kuten esimerkiksi WandaVisionissa mainittu ilma- ja avaruusinsinööri, josta tuli isompi oma juttunsa kuin olimme kuvitelleet. Yleensä olemme sen tasalla, mitä ihmiset odottavat, ja tiedämme miten täyttää odotukset, ylittää ne tai vetää matto niiden alta.

Ensimmäisessä The Falcon and the Winter Soldier -jaksossa vilahtaa kuitenkin ainakin Don Cheadle, joka on aikaisemmista MCU-elokuvista tuttu supersankari War Machine. Hahmo pääsee valokeilaan lähitulevaisuudessa odotettavissa olevassa Armor Wars -sarjassa. Onko sarjassa luvassa lisääkin vastaavia yllätyksiä?

– Uskoisitko, jos sanoisin: ”Ei, enää yllätyksiä”? Feige nauraa.

Yllätyksiä on kuitenkin luvassa lisääkin, mutta Marvel pitää toistaiseksi suunsa supussa. Mutta kuulemma ne ovat kaikki iloisia yllätyksiä.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut