Yöllä tv:ssä: Leffa julmasta tieteellisestä kokeesta – tapahtui tosielämässä

IMDb-arvosana 6,7.

24.9.2023 07:30

Yön tv-tarjonnassa on elokuva The Stanford Prison Experiment (2015). Pahamaineiseen tositarinaan perustuva psykologinen trilleri on kylmäävä tarina vallan synkästä puolesta ja vankeuden vaikutuksista.

Yliopiston tutkija Stanfordissa Yhdysvalloissa, Philip G. Zimbardo, teki ryhmänsä kanssa psykologisen kokeen 24 oppilaan avustuksella. Tarkoituksena oli tutkia, miten henkilön psyykeen vaikuttaa vanginvartijan tai vangin roolin omaksuminen.

Kokeen alku sujui ilman suurempia ongelmia, mutta mitä pidemmälle se eteni, ihan tavallisissa vanginvartijan roolissa olevissa oppilaissa alkoi ilmetä sadistisia piirteitä. Koetta on pidetty todisteena siitä, miten päällisin puolin normaalit ihmiset ovat kykeneväisiä käsittämättömään julmuuteen, jos he saavat valtaa ja toisaalta, miten ihminen alistuessaan vain hyväksyy kohtalonsa.

Koetta on myöhemmin myös kritisoitu. Opiskelijoiden on väitetty näytelleen, ja Zimbardon on puolestaan väitetty sotkeneen koetta osallistumalla siihen itse ja neuvomalla oppilaita siitä, miten käyttäytyä. Alla traileri.

Tulevat lähetykset:

  • Ma 25.09.2023 klo 00.30, Kutonen

Lue myös: Yleisö valitsi 10 parasta elokuvaa viimeisen 25 vuoden ajalta – Christopher Nolan dominoi – Episodi.fi

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa