Downton Abbey: Uusi aikakausi

GENRE , ENSI-ILTA 04.05.2022 TÄHDET

Downton Abbeyn maailma kääntyy jälleen mallikkaasti televisiosarjasta uudeksi mukaansatempaavaksi valkokangastarinaksi. (Ikäraja Sallittu)

Downton Abbeyn väki on toipunut edellisen elokuvaosan kuninkaallisesta vierailusta, mutta asiat eivät kauan pysy täysin tavanomaisina tässä kartanossa. Perheelle mystisesti testamentattu huvila ja moderni liikkuvan kuvan projekti tuovat kuvioihin monenlaista jännitystä ja draamaa.

Leskikreivitär saa tietää perineensä menneisyytensä tuttavuudelta Ranskasta huvilan. Osa perheestä suuntaa innokkaasti kanaalin yli tutustumaan uusiin tiluksiin samalla, kun osa jää huolehtimaan kartanolla toteutettavien elokuvakuvausten mallikkaasta sujumisesta.

Uusi aikakausi todistaa alkuperäissarjan luoneen Julian Fellowesin pitävän edelleen franchisen lankoja hienosti käsissään. Elokuva tavoittaakin sarjan luoman 1920-luvun tunnelman hyvin. Varakkaan perheen, heidän palvelusväkensä ja elokuvatyöryhmän keskinäiset dynamiikat toimivat onnistuneesti ja elokuvan puvustus sekä lavastus ovat tapansa mukaan näyttävät.

Show’n varastaa jälleen kerran Maggie Smith leskikreivitär Violet Crawleyn roolissaan. Hänen sukkelan nokkelille kommenteilleen pääsee hymähtelemään ja naurahtelemaan ääneen monessakin kohtaa. Myös uudet kasvot Hugh Dancy ja Laura Haddock tekevät oivaa jälkeä elokuvaprojektin ohjaajana sekä sen glamoröösina päätähtenä.

Tämä elokuvanteon juonikuvio tuo tarinaan mukavasti pientä metakerronnallisuuden tasoa. Kartanon väki pääsee kurkistamaan uuden kasvavan taidealan kulisseihin, minkä kautta elokuvan tuotantotiimi pystyy kommentoimaan omia haasteen paikkojaan. Ranskaan sijoittuva juonikuvio päätyy lopulta tuntumaan harmillisesti hieman turhemmalta kuin mitä välissä annetaan ymmärtää, joskin se tuo toki mukanaan kauniita maisemia ja pienoisen mysteerielementin.

Uudet aikakaudet ovat nimensäkin mukaan esillä elokuvassa useammassakin mielessä. 1930-luvun käynnistellessä itseään kehitys jyllää eteenpäin, mutta suuria muutoksia on ilmassa myös kartanon väen keskuudessa. Vaikka hahmoja löytyy elokuvasta runsain mitoin, kaikille on keksitty jotakin mielekästä tekemistä eikä kokonaisuus päädy tuntumaan raskaalta.

Downton Abbey: Uusi aikakausi on siis ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuvakokemus varsinkin sarjan ystäville, mutta löytävät uudetkin katsojat siitä varmasti paljon hyvää.

Ira Hurskainen


YouTube video