In the Heights

GENRE ENSI-ILTA 11.06.2021 TÄHDET

2000-luvun onnistuneimpiin kuuluva musikaalielokuva, joka on renessanssinero Lin-Manuel Mirandan käsialaa.

Kuten musikaaleilla yleensä ei In the Heightsinkaan juoni itsessään ole kaksinen. Usnavi paahtaa töitä lähikaupassaan, New Yorkin Washington Heightsin kaupunginosassa. Hän on ihastunut vakiasiakkaaseensa Vanessaan ja elää nuoruuttaan haaveillen muutosta takaisin Dominikaaniseen tasavaltaan haaveillen. Tapahtumat sijoittuvat muutamaan ennätyksellisen helteiseen kesäpäivään.

Juonella kikkaileminen ei kuitenkaan ole merkittävää, koska musikaaleissa ja klassisissa oopperoissa (myös niissä menestyneimmissä) vetoavat yleensä muut asiat. In the Heightsia menee katsomaan luottavaisin mielin, koska se on teatterikierroksellaan voittanut kaikki alan merkittävimmät palkinnot aina Tonysta ja Olivierista Grammyyn.

Kyseessä on kultasormi Lin-Manuel Mirandan läpimurto, joka nähtiin Broadwaylla jo vuonna 2008. Elokuvaversiota yritettiin pian viedä eteenpäin, mutta Mirandan toinen musikaali, ilmiöksi muodostunut Hamilton ja sen megalomaaninen suosio pisti produktion jäihin. Myöhemmin elokuvaa pyrittiin herättämään henkiin tuottaja Harvey Weinsteinin kanssa, mutta tuottajan yksityiselämän sotkut jarruttivat produktiota.

Elokuvan oikeudet huutokaupattiin toiselle tuotantoyhtiölle. In the Heightsin ensi-illan piti koittaa viime vuonna, mutta sitten tuli koronavirus. Odotus ei kuitenkaan ole elokuvalta pois, ehkä päinvastoin – se on sellainen rokote alakuloon ja passivoitumiseen, jota juuri nyt tarvitaan.

Hamiltonin tapaan myös In the Heights on musikaalina innovatiivinen ja ammentaa aiheeseensa kekseliäästi hiphopista ja latinomusiikista. Elokuvan käsikirjoituksen on kirjoittanut Quiara Alegría Hudes, joka teki myös näytelmän käsikirjoituksen Mirandan idean pohjalta. Miranda on luonnollisesti säveltänyt ja sanoittanut musikaalin itse.

Elokuvan on ohjannut Crazy Rich Asiansin Jon M. Chu, joka onnistuu hienosti kääntämään alkuperäisen musikaalin kiihkeän tempon ja rytmin elokuvan kielelle. Chun ja kuvaaja Alice Brooksin yhteistyö on saumatonta ja paikoin hyvinkin kekseliästä.

In the Heights on kuin Do the Right Thing – Kuuma päivä -elokuvan, West Side Storyn ja kepeän romanttisen teinikomedian yhdistelmä. Yhdistelmä tuo musikaaliin nykyaikaisen mutta tutun ja turvallisen pohjavireen.

Elokuva on yhteiskunnallinen mutta ei julista tai saarnaa. Se pysyy ihmisen tasolla, ja sen hahmoissa voi nähdä meitä kaikkia virheinemme ja epävarmuuksinemme – siis elleivät kaikki näyttelijät olisi niin kauniita, komeita ja karismaattisia.

In the Heights on kiistatta 2000-luvun parhaita musikaalifilmatisointeja, mahdollisesti jopa paras teatterimusikaalifilmatisointi pariinkymmeneen vuoteen. Teatteri ja näyttämö on häivytetty onnistuneesti taka-alalle, mutta vauhti, revittely ja pursuava energia ovat jääneet.

Jesse Raatikainen


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat