Koti eläintarhassa

24.4.2012 15:33
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 27.04.2012

Devonshiren kreivikunnassa Iso-Britanniassa sijaitsee Dartmoor Zoological Park, eläintarha, joka jouduttiin sulkemaan väliaikaisesti yleisöltä. Karhut, seeprat, jaguaarit ja marakatit jäivät ränsistyneisiin aitauksiinsa odottamaan aikaa parempaa. Eläintarhaa ylläpidettiin vapaaehtoisvoimin, kunnes vuonna 2006 Guardian-lehden reportteri Benjamin Mee keksi ostaa eläintarhan perheelleen.

Seikkailijan sielulla siunattu Mee puhkui intoa ja ideoita, vaikka olikin liki rahaton. Hänellä ei liioin ollut aiempaa kokemusta eläinten hoidosta. Mee kertoi hullunrohkeasta projektistaan kirjassa Koti eläintarhassa, jonka pohjalta amerikkalaisohjaaja Cameron Crowe (Jerry Maguire – elämä on peliä, Melkein julkkis) on työstänyt samannimisen koko perheen elokuvan.

Kirkkain, valoisin sävyin kuvattu Koti eläintarhassa on lämmin mutta kesy kertomus menetyksestä ja menestyksestä. Selviytymistarinan tunteikkuutta alleviivaa islantilaisen Jónsin musiikki.

Crowe on siirtänyt Meen perheen Kaliforniaan. Toimittaja Benjamin Meen (Matt Damon) vaimo on kuollut vastikään syöpään, ja Mee on jäänyt pyörittämään arkea lastensa Dylanin (Colin Ford) ja Rosien (Maggie Elizabeth Jones) ehdoilla.

Leskimiehelle sataa sympatiaa, treffikutsuja ja lohturuokaa, mutta pienperheen päivissä riittää silti töyssyjä. Kun 14-vuotias Dylan erotetaan koulusta, päättää hänen isänsä aloittaa alusta. Etelä-Kaliforniasta löytyy syrjäinen eläintarha, jonka loiston päivistä on aikaa. Kulunutta tarhaa kohentaessaan Benjamin tulee hoivanneeksi myös omaa surun kolhimaa sydäntään.

Koti eläintarhassa tarkastelee ihmisiä muiden luontokappaleiden rinnalla, mutta on sittenkin kiinnostuneempi ihmisluonnosta kuin nelijalkaisten outouksista. Leskimiehen sielunelämän ja surkeaan jamaan joutuneen eläintarhan välille haetaan yhtymäkohtia väliin väkinäisesti. Apea Benjamin tuijottelee vanhuutta potevan siperiantiikerin silmiin ja rohkeana hetkenään uskaltautuu lähelle eläimistä vaarallisinta, aitauksestaan karannutta harmaakarhua.

Cameron Crowe rakentaa draamaa kahden keskeisen ihmissuhteen varaan. On kasvattajana epävarman isän ja murrosikäisen pojan tulehtunut suhde, ja toisaalta kahden yksinäisen rakkautta enteilevä ystävyys.

Elokuva on vahvimmillaan kuvatessaan Dylanin ja hänen isänsä yhteenottoja. Sen sijaan Benjaminin ja eläintenhoitaja Kellyn (Scarlett Johansson) orastavassa ihastuksessa ei tunnu olevan mitään todellista. Elokuvan suurimpia ongelmia on, ettei Johanssonin hahmoa syvennetä lainkaan. Kun topakka ja viehättävä Kelly marssii kumisaappaissaan valkokankaalle ja Benjaminin elämään, on liiankin selvää, mihin häntä tarvitaan.

Falskiksi jää myös Elle Fanningin hassunhonkelo Lily Miska, avarasydäminen tyttö, jolla on omat naiselliset konstinsa houkutella kiukkuinen teinipoika ulos kuorestaan. Crowen elokuvaa kannattelee aina luotettava Matt Damon. Vuosien saatossa Damonin poikamainen virne on vaihtunut huolestuneeseen haavoittuvuuteen, joka istuu hienosti hänen jokamiehen rooleihinsa.

Koti eläintarhassa -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa