Pioneer – sukellus meren syvyyksiin

GENRE ENSI-ILTA 04.10.2013 TÄHDET

Pioneer – sukellus meren syvyyksiin on uusi pohjoismainen rikostrilleri, joka ei monien aikaisempien lailla pohjaudu menestysdekkariin. Pienen komitean käsikirjoittama elokuva sijoittuu 1980-luvun Norjaan, jossa on juuri löydetty suuri öljyesiintymä meren pohjasta. Öljyn kuljettamiseen tarvitaan putki, ja sitä rakentamaan koulutetaan sukeltajia.

Yksi sukeltajista on Petter (Headhuntersista tuttu Aksel Hennie), joka työskentelee veljensä kanssa. Harjoituksissa sattuu mystinen onnettomuus, jonka taustat Petter päättää selvittää. Taustalta aukeaa iso salaliitto, joka tarjoaa uuden näkemyksen siitä, mitä Norjan rikastumisen taustalla oikeasti on tapahtunut.

Juonta on turha selostaa tarkemmin, sillä se on kaikin puolin tuttu salaliittojuoni, josta löytyy kaikki käänteet juuri oikeista kohdista. On salaperäistä todistusaineistoa, peittelyä, epäilyttävästi käyttäytyviä johtajia ja niin edelleen. Päällisin puolin kaikki rullaakin ihan hyvin. Juoni etenee vauhdilla, ja loppua kohden jännitystäkin pääsee syntymään. Erik Skjoldbærgin ohjaus on hillityn tyylikästä, etenkin ajoittaisissa hallusinaatiokohtauksissa.

Valitettavasti Pioneer myös tavallaan hirttäytyy lajityypin perinteisiin. Melko pienen kokoluokan tapahtumiin pohjaava tarina paisutellaan suurimpien salaliittoelokuvien mittapuihin, mikä saa koko elokuvan tuntumaan ajoittain banaalilta. Genren läpi mankeloimisen sijaan siitä olisi voitu valita parhaat puolet, pyöritellä niitä ja sovittaa tarina luontevampiin, ehkä aavistuksen realistisempiin puitteisiin. Teennäisyyskään ei haittaisi, jos elokuva ei suhtautuisi itseensä niin vakavasti. Etenkin elokuvan suureellinen loppuviesti jättää elokuvasta hölmön maun suuhun.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa