Santa Sangre

Alejandro Jodorowskyn pöhkö kauhutarina vuodelta 1989 on kuin LSD:llä käyvä maaginen teatteriesitys, jonka esiintyjät on kärrätty paikalle hullujenhuoneelta. (Ikäraja K-16)

6.6.2024 15:20
MAA / VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 07.06.2024

Santa Sangre on surrealistisen maagikon, chileläisen elokuvantekijä ja taiteilija Alejandro Jodorowskyn ehkä helpoimmin lähestyttävä elokuva, vaikka siinä on myös paljon myyttistä ja uskonnollista symboliikkaa. Eikä se silti ole mitään kevyttä katsottavaa, pois se Jodorowskysta.

Meksikossa vuonna 1989 kuvattu psykodraama kertoo traumoista, isä- ja äitisuhteista, rakkaudesta, uskonnosta sekä yhteiskunnan eri kerroksista.

Elokuvan keskiössä on hullu sirkustaikuri Fenix. Fenix on traumatisoitunut varhaisiällä, koska pojan sirkustirehtööri-isä tappoi hänen äitinsä raa’asti. Kotkaksi taantunut poika suljettiin tapahtumien jälkeen mielisairaalaan, josta hän karkaa aikuisena, koska kuulee äitinsä kutsuvan häntä.

Jodorowsky tekee tuttuun tapaan elokuvastaan happoista tajunnanvirtaa, josta muun muassa David Lynch on ottanut paljon vaikutteita. Näissä karnevaaleissa kaikki on mahdollista, eikä symbolismi ole erityisen piilotettua. Jodorowsky iskee visuaalisella ilotulituksellaan katsojia vasemmalta ja oikealta.

Jodorowsky kritisoi uskontoa ja politiikkaa sekä nostaa halveksitut ja vihatut koreasti esille. Gnostilaisia allegorioita on joka nurkalla. Jodorowsky kutittelee katsojan alitajuntaa ja pamauttaa valkokankaalle hölmön goottilaisen kauhutarinan, joka on puettu sienipäissään trippailevan Piñata-aasin kuosiin. Hullua, pöhköä ja välillä jopa hauskaa psykedeelistä tykitystä!

Myös Jodorowskyn pojat laittavat totutusti itsensä likoon. Nuorta Fenixiä näyttelee Adan ja aikuista Fenixiä vuonna 2022 menehtynyt Axel. Sivurooleissa nähdään El Topo -kulttileffan (1971) tähti Brontis sekä vuonna 1995 kuollut Teo.

Niko Ikonen

Santa Sangre -elokuvan traileri

Lisää luettavaa