Saving Mr. Banks

/ / GENRE ENSI-ILTA 14.03.2014 TÄHDET

Disneyn tuottama ja John Lee Hancockin (Elämä pelissä) ohjaama Saving Mr. Banks piilottaa nimensä taakse tositapahtumiin pohjautuvan katselmuksen muutaman vuosikymmenen takaiseen elokuvahistoriaan. Tuolloin Disney-yhtiö hankki pitkällisen prosessin päätteeksi oikeudet yhteen kaikkien aikojen rakastetuimmista lastenkirjoista. Tuloksena oli yhä edelleen niin lapsia kuin aikuisiakin hurmaava, vuonna 1964 julkaistu Maija Poppanen.

Maija Poppanen pohjautuu brittiläisen P.L. Traversin kirjoittamiin lastenkirjoihin, mutta elokuvan alkuun saattaminen ollut mikään itsestäänselvyys. Walt Disney piiritti jääräpäisesti tarinastaan kiinni pitävää Traversia kaksi vuosikymmentä ennen kuin hieman keplotellen sai kertomuksen oikeudet itselleen.

Travers suhtautui satuunsa hyvin suojelevasti, kuin rakkaaseen lapseen, jota ei halunnut antaa muiden käsiin. Saving Mr. Banksissa hänen ja Disneyn käymää hippaleikkiä kertomuksen oikeuksien omistuksesta taustoitetaan takaumilla Traversin lapsuuteen. Niissä Colin Farrellin esittämä leikkisä mutta viinaan menevä isä ja Ruth Wilsonin herttainen äiti asuvat nuorten tytärtensä kanssa Australian maaseudulla. Traversin isäsuhde on kiinteä, mutta perheen onnellisuutta verottaa herraksi asettuva alkoholi. Näistä lapsuuden kokemuksista kumpuaa valloittava satu Banksin perheestä, jota pelastamaan saapuu tarunhohtoinen kotiopettajatar. Takaumien suuri määrä aiheuttaa varsinkin loppua kohden lievää alleviivaavuutta, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että kokonaisuuden lämminhenkinen ihastuttavuus siitä kärsisi.

Lopputulos on kaikille tuttu, mutta matka sinne on hurmaava. Kelly Marcelin ja Sue Smithin käsikirjoitus on hyvin perinteistä Disneyä, jossa matkataan vaikeuksien kautta voittoon ja kuorrutetaan tarinaa vaaleanpunaisella hattaralla ja sympaattisilla hahmoilla. Siitä huolimatta Saving Mr. Banks onnistuu tartuttamaan katsojaansa lapsenomaisen innostuksen ja ihastuksen, mistä voi kiittää upeita näyttelijöitä, jotka taikovat hahmonsa eloon kuin Maija Poppanen ikään.

Emma Thompsonin Travers on keski-ikäisen brittirouvan perikuva: teetä posliinikupposesta nautiskeleva, kuivakka ja oikeuksistaan viimeiseen asti kiinni pitävä täti. Häntä ohjaa amerikkalaiseen rentouteen Paul Giamattin esittämä ystävällinen autokuski. Stereotyyppisestä lähestymistavasta huolimatta Thompson lataa rooliinsa aimo annoksen persoonallisuutta ja sarkastista huumoria, mikä tekee Traversista hurmaavan ja lopulta liikuttavan hahmon. Tom Hanks on puolestaan kuin ilmetty Walt Disney: leppoisa ja leikkimielinen setähahmo, joka levittää hyvää tuulta ympärilleen, mutta joka myös vie tahtonsa läpi vaikka väkisin.

Saving Mr. Banks kertoo kiinnostavan palasen elokuvahistoriaa. Se henkii vanhan Hollywoodin viehättävää nostalgiaa, jota lisää tarttuva musiikki. Tätä työstävät Shermanin veljekset (Jason Schwartzman ja B.J. Novak) elokuvassa nähtävän käsikirjoitusprosessin aikana. Saving Mr. Banks onkin vahvimmillaan niissä hetkissä, jolloin Maija Poppanen muokkautuu Traversin sadusta kohti koko perheen elokuvaa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat