The Green Knight

Upea elokuva, mutta varmasti vaikea pala monelle katsojalle. Filosofinen tutkimusmatka miehen psyykeen.

24.9.2021 18:26
MAA / / / VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 24.09.2021

Laatustudio A24 ei petä taaskaan. Hollywoodin kummajaiset ovat tällä kertaa tuottaneet upean A Ghost Story -fantasiadraaman tehneen David Loweryn melko revisionistisen näkemyksen kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritari Gawainista.

Dev Patelin esittämä Gawain on pelkkä alkoholisoitunut huoripukki, joka asuu mustaa noituutta harjoittavan yksinhuoltajaäitinsä (Sarita Choudbury) riesana synnyinkodissaan. Gawain on rakastunut huoratalossa työskentelevään Esseliin (Alicia Vikander), mutta ei oikein saa hänenkään suhteensa mitään aikaiseksi.

Gawainia hävettää oma pelkuruutensa ja toimettomuutensa, vaikka kuningas Arthur (Sean Harris) vakuuttelee, että sankariteot saapuvat kuin varkain ajan kanssa. Ja kas kummaa, Gawainin äidin manaama vihreä ritari saapuu linnaan ja haastaa ritarit mestauspeliin.

Gawain tarttuu epäröiden haasteeseen. Miekan sivalluksen saattelemana vihreän ritarin pää pyörii keskelle salia. Kaikkien yllätykseksi ritari nostaa päänsä kainaloon ja muistuttaa velanmaksusta. Velka on kuitattava vuoden päästä ja Gawainin antama isku on maksettava takaisin. Pyöreän pöydän ehkä tunnetuimman ritarin hurja seikkailu kohti aikuisuutta käynnistyy tästä.

Green Knight on kertomus ihmisen sisällä myllertävistä peloista. Kellertävän vihreä väri merkitsee eräiden uskomusten perusteella sairautta ja pelkuruutta, tumman vihreä ahneutta ja kateutta. Vihreä ritari on äidin luoma peili, jota kautta Gawain peilaa omia pelkojaan. Vihreä ritari on Gawainin alitajunnassa piilevän ritarillisuuden malli, eräänlainen yliminä. Elokuva on yksi iso metafora.

Perimätiedon mukaan sir Gawain on täydellinen ritari. Gawain oli se ritari, jota muut pyöreän pöydän ritarit katsoivat ylöspäin. Gawainia kadehdittiin, koska hän oli niin rohkea. Green Knight pistää asetelman ylösalaisin ja pohtii mistä ritarillisuus, kunnia ja rohkeus oikein syntyy.

Green Knight on runollinen ja filosofinen sukellus ihmisen psyykeen – tai pitäisikö sanoa miehen psyykeen. Kautta aikain miehet ovat olleet ylpeitä ritareita, voimakkaita taistelijoita ja rohkeita sotilaita. Isiensä rakentamia lipunkannattajia. Mitäpä jos näin ei aina olekaan? Mitäpä jos varjoissa operoivan äidin pitääkin auttaa poikaansa omaksumaan kunniallisen miehen malli?

Niko Ikonen

The Green Knight -elokuvan traileri

Lisää luettavaa