Valon valtakunta

Olivia Colmanin roolityö kannattelee hieman uneliasta rakkaustarinaa elokuvateatterin katveessa ja rasismin varjossa. (Ikäraja K-12)

1.3.2023 13:18
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 03.03.2023

Sam Mendesin uutuus voisi tuskin poiketa enempää hänen edellisestä ohjaustyöstään, hypnoottisen vangitsevasta ja intensiivisestä sotaelokuvasta Taistelulähetit – 1917. Englantilaiseen rannikkokaupunkiin vuonna 1980 sijoittuva Valon valtakunta on nostalgian värittämä romanttinen draama elokuvateatterin katveessa syttyvästä rakkaudesta keski-ikäisen valkoisen naisen ja nuoren mustan miehen välillä.

Olivia Colman tulkitsee väkevästi Hilarya, vanhan elokuvateatterin tunnollista mutta yksinäistä vuoropäällikköä, jonka epävarmuutta ja mielenterveyden haurautta teatterin omistaja (Colin Firth) käyttää hyväkseen seksuaalisia palveluita lypsämällä. Muutoksen Hilaryn apeaan elämään tuo teatterin uusi ovimies, nuori ja komea Stephen (Michael Ward), joka jostain syystä tuntee vetoa itseään tuplasti vanhempaan Hilaryyn.

Rakkaustarinan ohella Valon valtakunta on nostalginen kunnianosoitus filmikelojen aikaisille elokuvateattereille ja valkokankaan magialle. Lisäksi se varoittaa rasismin vaaroista, muistuttaa mielenterveyden ongelmista ja kuvaa pienen työyhteisön ihmissuhteita. Käsikirjoituksesta vastaava Mendes ei ole tainnut osata itsekään päättää, mikä näistä on elokuvan pääteema.

Colman muuntautuu särmikkäänä Hilaryna apaattisesta aistilliseksi ja äidillisestä psykoottiseksi roolihahmon eheyden silti säilyttäen. Ward sen sijaan jää ohuesti kirjoitetun roolinsa vangiksi. Stephenin seksuaalinen kiinnostus Hilarya kohtaan ei missään vaiheessa tunnu oikein uskottavalta. Eikä syy ole Wardin, joka oli paljon vakuuttavampi Steve McQueenin samaan aikaan sijoittuvassa ja osin samoja teemoja käsittelevässä elokuvassa Small Axe: Lovers Rock.

Aina luotettava Toby Jones tekee hienon sivuroolin elokuvateatterin koneenkäyttäjänä, jonka suuhun on valitettavasti pantu hieman keinotekoisia repliikkejä elokuvan taiasta.

Valon valtakunta sivuaa kiinnostavia teemoja, mutta jättää ne roikkumaan ilmaan kuin langat keskeneräisessä neuleessa. Ilman Olivia Colmanin dynaamista roolityötä se uhkaisi jähmettyä menneistä ajoista muistuttavaksi postikortiksi.

Tarmo Poussu

Valon valtakunta -elokuvan traileri

Lisää luettavaa