Rango

GENRE , , ENSI-ILTA 18. maaliskuuta TÄHDET

Animaatio-osaajien kiistattomia kärkinimiä ovat Disney ja Pixar, joiden viime vuosien elokuvat kuten WALL·E ja Up – kohti korkeuksia ovat olleet omaperäisiä niin tarinan kuin visuaalisenkin puolen osalta. Rango on George Lucasin Industrial Light & Magicin ensimmäinen animaatioelokuva. Disney ja Pixar, vaviskaa! Gore Verbinskin (Pirates of the Caribbean) ohjaama ja John Loganin (Lentäjä) käsikirjoittama Rango on häkellyttävän mielikuvituksellinen seikkailu villissä lännessä – surrealistista spagettiwesterniä parhaimmillaan.

Johnny Depp antaa äänensä Rangolle, identiteettikriisiä potevalle lemmikkikameleontille. Lisko päätyy yllättäen aavikkokaupunkiin, joka kaipaa epätoivoisesti sankaria. Muukalainen astelee omituisten otusten saluunaan, jonka painostava tunnelma on kuin HBO:n tummanpuhuvasta Deadwood-sarjasta.

Sankaritarinan sepittävä Rango ottaa mielellään vastaan sheriffin roolin, joka tosin tuo mukanaan epätoivotut kohtaamiset mustahattuisten pahisten kanssa. Pian Rango vajoaa yhä syvemmälle petoksensa guacamoleen, kuten kertojana toimiva pikkupöllöjen mariachi-orkesteri osuvasti toteaa.

Elokuva nostaa veikeän kunnioittavasti hattua niin Sergio Leonelle, Hunter S. Thompsonille kuin Star Warsin tekijöillekin. Rango myös lainaa juonielementtejä klassikoista tai tekee muita hauskoja viittauksia muun muassa seuraaviin elokuviin: Mel Brooksin Villiä hurjempi länsi, Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja. Nyt, Roman Polanskin Chinatown, Sergio Corbuccin Django – kostaja ja Alejandro Jodorowskyn El Topo.

Elokuvaviittausten perusteella Rangoa voisi verrata Shrekiin. Siinä missä Shrek kosiskelee suuria massoja liiankin helposti tunnistettavilla referensseillä, Rango on sen sijaan suunnattu absurdia huumoria arvostaville elokuvadiggareille, jotka ovat tehneet länkkärikotiläksynsä erityisen tunnollisesti. Vaikka animaatiossa on sekopäistä slapstick-komiikkaa, sen satiirinen huumori perustuu ennemminkin harvinaisen nokkeliin ja epätavallisiin, aikuisille suunnattuihin vitseihin.

Tarinallisesti onnistunut Rango myös näyttää suurenmoiselta. Upean yksityiskohtaisesti ja irrottelevasti taiteiltu elokuva on oiva todiste siitä, kuinka loistavasti, ellei paremmin, nykyanimaatio toimii ilman turhaa 3D:tä. Kukaan tuskin kaipaa epämukavia laseja tai ärsyttävän teennäisesti naamalle sinkoutuvia cowboyhattuja.

Rango on virkistävän omituinen, älykkään satiirinen ja silmiä hivelevän hulppea länkkäriparodia, joka nousee epäilemättä tämän päivän mieleenpainuvimpien animaatiohelmien joukkoon. Siispä, nouskaamme ratsaille Rangon kanssa ja lähtekäämme ikimuistoisen kahjolle matkalle, aina auringonlaskuun katoavaan horisonttiin saakka.

Essi Peltola

Tähdet: ★★★★

Rango – Traileri


Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat