5 faktaa Uhrilampaat-elokuvasta – mitä ihmettä tietokoneella on tekemistä Hannibal Lecterin näyttelemisen kanssa?

2001: Avaruusseikkailu mainittu.

18.4.2019 04:30

Uhrilampaat-elokuva ilmestyi vuonna 1991. Anthony Hopkinsin tulkinta ihmissyöjätohtorista oli niin karmiva, että se jätti elokuvahistoriaan lähtemättömän jälkensä. Hopkins ei kuitenkaan ollut ensimmäinen valinta Hannibal Lecterin rooliin. Alla viisi faktaa.

1. Alun perin Lecter-pestin piti mennä Gene Hackmanille. Hän osti aikoinaan Uhrilampaat-kirjan oikeudet ja aikoi ohjata elokuvan itse sekä näytellä Hannibal Lecteriä. Hän kuitenkin tuli katumapäälle ja ajatteli elokuvan olevan hänelle liian synkkä. Etenkin koska hän oli vasta näytellyt pahista Mississippi palaa -elokuvassa. Rooliin harkittiin myös Sean Conneryä, mutta hän piti käsikirjoitusta inhottavana. Niin ikään Daniel Day-Lewista ja Derek Jacobia harkittiin.

2. Scott Glenn esitti elokuvassa FBI-johtaja Jack Crawfordia. Valmistautuessaan rooliinsa FBI soitti hänelle kasetteja, joilla kuultiin järkyttäviä hetkiä sarjamurhaajien väkivaltateoista. Glenn käveli ulos huoneesta itkien ja alkoi kannattaa kuolemantuomiota.

3. Leffa voitti kolmantena elokuvana koskaan ”viiden suoran.” Pysti tuli parhaasta elokuvasta sekä parhaasta näyttelijästä, näyttelijättärestä, ohjaajasta sekä käsikirjoituksesta. Kaksi muuta leffaa ovat Yksi lensi yli käenpesän (1976) ja Tapahtui eräänä yönä (1934).

4. Michelle Pfeiffer oli ohjaaja Jonathan Demmen ensimmäinen valinta Claricen rooliin. Se meni kuitenkin Jodie Fosterille. Pfeiffer oli niin ikään huolissaan elokuvan synkkyydestä.

5. Hopkins sanoi kanavoineensa rooliinsa inspiraatiota kolmesta lähteestä. Truman Capotesta, Katharine Hepburnista ja 2001: Avaruusseikkailu -elokuvan HAL-tietokoneesta.

Lähde: Mental Floss

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa