Bruce Willis halusi Poliisiopiston päärooliin – Tiesitkö näitä faktoja klassisesta elokuvasarjasta?

Poliisiopistot pyörivät jälleen televisiossa.

Kokosimme yhteen 20 faktaa klassisesta komediaelokuvien sarjasta.

1. Poliisiopisto-elokuvia tehtiin seitsemän kappaletta. Ensimmäinen valmistui vuonna 1984. Toistaiseksi viimeinen on Poliisiopisto: Moskovan keikka, joka valmistui vuonna 1994.

2. Tuottaja Paul Maslansky suunnitteli alun perin sarjaan kymmenen elokuvaa.

3. Ohjaaja Hugh Wilson haki Amadeus-elokuvan ohjaajaksi, mutta pestin sai Milos Forman, joten Wilson teki sen sijaan ensimmäisen Poliisiopiston.

4. Ensimmäinen osa on sarjan menestynein. Noin 4,5 miljoonan dollarin budjetilla tehty elokuva tuotti lippukassoilla 146 miljoonaa dollaria.

5. Uraansa aloitteleva Bruce Willis teki koe-esiintymisen Mahoneyn rooliin, mutta roolin sai lopulta Steve Guttenberg. Rooliin harkittiin myös Tom Hanksia, Judge Reinholdia ja Michael Keatonia.

6. Guttenbergin isä oli poliisi New Yorkissa. Guttenbergilla oli koe-esiintymisessä yllään isänsä paita, joka kuului poliisin virka-asuun.

poliisiopisto

7. Komentaja Lassardia esittänyt George Gaynes (1917–2016) syntyi Helsingissä hieman ennen Suomen itsenäistymistä. Hänen isänsä oli hollantilainen ja äitinsä venäläinen.

8. Michael Winslow (Jones), David Graf (Tackleberry) ja George Gaynes (komentaja Lassard) ovat ainoat näyttelijät, jotka ovat mukana kaikissa seitsemässä elokuvassa.

9. Hassuja tehosteääniä suustaan päästelevä Michael Winslow on suosittu stand up -koomikko ja imitaattori, joka on esiintynyt useita kertoja Suomessakin.

 

poliisiopisto-3

10. Kun Tackleberry soittaa juhlissa saksofonia, häntä esittävä David Graf ei pelkästään esitä soittamista. Graf oli tosielämässä taitava saksofonisti. Hän kuoli äkillisesti sydänkohtaukseen vuonna 2001 hieman ennen 51. syntymäpäiväänsä.

11. Entinen Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kertoi Steve Guttenbergille, että ensimmäinen Poliisiopisto on hänen lempielokuviaan.

12. Poliisiopisto 3 (1986) oli ohjaaja Jerry Parisin viimeinen elokuva. Paris kuoli kymmenen päivää elokuvan ensi-illan jälkeen.

13. Poliisiopisto 4  – korttelipoliisit (1987) oli sarjan viimeinen elokuva, jossa Steve Guttenberg näytteli. Hän kertoi parikymmentä vuotta myöhemmin katuvansa, ettei enää myöhemmin lähtenyt mukaan.

14. Tuolloin vielä tuntematon Sharon Stone nähdään neljännessä elokuvassa pienessä roolissa.

15. Mötley Crüe -yhtyeen laulaja Vince Neil teki cameoroolin elokuvassa Poliisiopisto 6 – suuri rikosaalto.

16. Poliisiopisto-elokuvien luojalla ja tuottajalla Paul Maslanskylla on venäläiset sukujuuret. Hän halusi jo kuudennen elokuvan sijoittuvan Venäjälle, mutta idea toteutui vasta seitsemännessä elokuvassa Poliisiopisto: Moskovan keikka.

17. Moskovan keikka on sarjan heikoiten menestynyt elokuva. Lipputulot jäivät Yhdysvalloissa alle miljoonan dollarin.

18. Moskovan keikka on sarjan ainoa jatko-osa, jossa ei ole mukana numeroa.

19. Moskovan keikan jälkeen ei ole toistaiseksi tehty uutta Poliisiopisto-elokuvaa, mutta vuonna 1997 ilmestyi Paul Maslanskyn tuottama Poliisiopisto-televisiosarja. Huhuja elokuvasarjan uudesta käynnistämisestä on liikkunut pitkään, mutta vielä ei ole saatu virallista vahvistusta asiaan.

20. Michael Winslow on Poliisiopisto-televisiosarjan ainoa vakionäyttelijä, joka on esiintynyt myös Poliisiopisto-elokuvissa. Muita elokuvasarjan näyttelijöitä nähdään vierailevissa rooleissa.

Aiheeseen liittyvät jutut