Edvin Laine ja Väinö Linna yrittivät uusia Tuntemattoman sotilaan menestyksen – Harva tuntee tätä vuoden 1958 sotaelokuvaa

IMDb-arvosana 6,0.

2.12.2022 06:30

Tuntemattoman sotilaan menestyksen jälkeen ohjaaja Edvin Laine tarttui toiseen kunnianhimoiseen aiheeseen.

Vuonna 1958 valmistunut Sven Tuuva perustuu J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoihin ja yhteen sen runoista. Tuntemattoman sotilaan tekijä Väinö Linna kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen.

Veikko Sinisalo esittää vähämieliseltä vaikuttavaa nimihenkilöä, joka haluaa seurata sodassa kunnostautuneen isänsä (Laine) jalanjälkiä. Hänen toiveensa toteutuu, kun sota Venäjän kanssa syttyy.

Sven Tuuva oli 1950-luvun kotimaisia suurtuotantoja. Lavastukseen, puvustukseen ja joukkokohtauksiin on satsattu, mutta muuten elokuva on mitäänsanomaton. Teatraalinen näytteleminen alkaa aika nopeasti kyllästyttää.

Elokuva sai mukavasti katsojia, mutta uutta Tuntematonta sotilasta siitä ei tullut. Harva nykykatsoja on edes kuullut koko elokuvasta.

Muistelmateoksessaan Tuntematon sotilas ja Pylvässänky Laine kertoo oman näkemyksensä elokuvasta:

”Itse pidän sitä yhä yhtenä parhaista elokuvistani. Mutta monet arvostelijat olivat ja taitavat olla vieläkin toista mieltä ja ovat myös ilmaisseet mielipiteensä valituin sanoin. Sven Tuuvan aihe ei ole koskaan minua jättänyt. Ei senkään jälkeen kun siitä saatiin tehtyä elokuva. Siitä on tullut minulle kaikkien hyväuskoisten, rehellisten, mutta luottavaisuudessaan jotenkin yksinkertaisten, puolustuskyvyttömien ihmisten vertauskuva.”

Sven Tuuva esitetään TV1-kanavalla perjantaina 2.12.2022 klo 13.10. Elokuvan voi katsoa suoratoistona myös Elonetistä.

 

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa