”En ole musta näyttelijä”: Idris Elba kommentoi somemyrskyn aiheuttanutta mielipidettään

Elballa on vahvat mielipiteet.

4.3.2023 12:11

Idris Elba aiheutti melkoisen somemyllerryksen viime kuussa, kun hän kertoi lopettaneensa itsensä kutsumisen ”mustaksi näyttelijäksi”. Ihmiset syyttivät häntä sen jälkeen ties mistä: muun muassa tummaihoisuutensa kieltämisestä.

John Boyega riensi apuun ja huomautti, että valittajat eivät ymmärtäneet Elban pointtia Hollywoodin ongelmallisista ja rasistisista stereotypioista.

– Näin vanhemmiten – olen jo 50-vuotias – minulle on kasvanut pelkoja siitä, että puhun liikaa tai puhun ohi suuni. Nykyään ei voi oikeastaan kertoa edes omia mielipiteitä, mikäli olet julkisuuden henkilö, koska sanomisesi irrotetaan kuitenkin kontekstistaan, tutkitaan suurennuslasin kanssa ja muutetaan täydeksi hevonpaskaksi, joka mukailee sosiaalisen median ajankuvaan sopivia väitteitä, Elba kertoo The Guardianin haastattelussa.

Elba käytti viimeisintä ”musta näyttelijä” -kohuaan esimerkkinä siitä, kuinka sosiaalinen media toimii pelkkänä riitahautomona.

– Kun sanon, etten kutsu enää itseäni mustaksi näyttelijäksi, niin se on minun mielipiteeni, ei sinun. Mikä saa siis sinut väittämään, että olen jotenkin hylännyt tummaihoisuuteni? Millä perusteella? Kuulitko minun sanovan niin? Missä olen kieltänyt oman tummaihoisuuteni? Miksi teet niin? Se on idioottimaista. Aivan sama, Elba tylyttää.

Elba kertoi kohun aiheuttaneessa haastattelussa uskovansa, että rotuihin ja ihonväriin liittyvät pakkomielteet tekevät ihmisistä heikompia ja estävät heidän kasvunsa.

– Rasismi on totta, mutta minun perspektiivistäni tarkasteltuna se on vain niin voimallista kuin annat sen olla, Elba sanoi.

Elba kertoi lopettaneensa itsensä kutsumisen mustaksi näyttelijäksi, koska se asettaa hänet tiettyyn lokeroon: ”Meidän pitää kasvaa tämän yli. Iho on vain ihoa, ei muuta.”

Luther: The Fallen Sun -elokuva nähdään Netflixissä 10. maaliskuuta.

Alla traileri.

Lähde: Variety

Lisää luettavaa