Gladiaattorin kuuluisa kohtaus keksittiin vahingossa ja kuvattiin ilman Russell Crowea: ”Hän pyytää anteeksi ja kävelee pois”

Mielenkiintoinen juttu.

29.11.2023 09:01

Ohjaaja Ridley Scott paljasti Deadlinen haastattelussa, kuinka Gladiaattorin kuuluisa vehnäpeltokohtaus syntyi. Hitaassa ja koskettavassa kohtauksessa Maximuksen käsi koskettaa vehnää, samalla kun kirkas valo näkyy taustalla. Sitä voisi kuvitella, että kohtaus oli pitkällisen suunnittelun tulos, mutta ei. Kaikki syntyi vahingossa.

”Se oli varsinaisen kuvauksen viimeinen kuva. Russell Crowe ei tullut Italiaan, käsi oli hänen paikkaajansa. Kaveri seisoi pellolla ja poltti. Menen hänen luokseen ja kysyn onko hän tosissaan. Oli keskikesä ja kuivaa. Hän pyytää anteeksi ja kävelee pois pellolta ja teki sen kädellään. Pyysin häntä pysähtymään ja haimme kameran.”

Scott paljastaa, että kohtauksesta tuli kuolemattomuuden ja taivaan symboli. Kaikki syntyi viimeisenä kuvauspäivänä, spontaanisti. ”Sattumanvaraisuus on elintärkeää työssäni, aina täytyy olla valppaana. Paikkaaja sanoi, että et koskaan käytä tuota materiaalia. Vastasin, että käytän. Kun hän näki kohtauksen, hän huokaisi. Sanoin, että liian myöhäistä, se on kuvattu jo. Kaikki lähti siitä, että pistä tupakka pois ja hakekaa kamera. Äläkä kävele vehnän päällä.”

Lisää luettavaa