Ympyrä on sulkeutunut – Halloween Ends on ikonien viimeinen taisto

Ikoninen Jamie Lee Curtis palaa viimeistä kertaa rooliinsa Laurie Strodena, kauhun ensimmäisenä ”viimeisenä tyttönä”.

15.10.2022 11:00

Jamie Lee Curtis on esittänyt uransa käynnistänyttä hahmoa jo viidellä vuosikymmenellä, mikä tekee siitä yhden pisimpään jatkuneista näyttelijä/rooli-pareista ikinä. Kun franchise käynnistettiin uudelleen vuonna 2018, Halloween rikkoi ennätyksiä. Siitä tuli sarjan menestynein osa ja sen avaus oli suurin ikinä naisvetoiselle kauhuelokuvalle.

Vuonna 2021 Halloween Kills -jatko-osalla oli pandemia-ajan suurin avausviikonloppu ja ennätystehtailu jatkui suoratoiston puolella. Halloween Ends alkaa neljä vuotta Halloween Killsin tapahtumien jälkeen. Michael Myersiä ei ole nähty sitten Killsin lopun… Mutta kun nuorta miestä syytetään vahtimansa pojan tappamisesta, käynnistyy väkivallan ja kauhun vyöry, joka pakottaa Laurien lopullisesti kohtaamaan pahuuden, jota hän ei ole pystynyt kontrolloimaan.

Halloween-elokuvat ja Curtisin roolihahmo Laurie Strode ovat vuosikymmenien ajan muokanneet ja määritelleet kauhun lajityyppiä. Ohjaaja David Gordon Green, joka on vastannut jokaisesta uuden trilogian elokuvasta, on työryhmineen pyrkinyt antamaan jokaiselle osalle oman luovan leimansa sekä itsenäisen tarinallisen ja tunteellisen kaarensa tarjoten samalla faneille kaikkea sitä, mitä he franchisessa rakastavat.

– Yleisö odottaa Halloween-elokuvan sisältävän tiettyjä aineksia, Green toteaa.

–Joten olemme pyrkineet antamaan niitä. Joskus olemme nojanneet raskaasti vakiintuneisiin käänteisiin, joskus olemme yllättäneet niitä odottaneita.

Green haki Halloween Endsiin inspiraatiota franchisen kummisedän, John Carpenterin pohjatyöstä.

– Mukana on paljon viittauksia muihinkin Carpenterin elokuviin. Esimerkiksi Christinen ja Usvan vaikutus näkyy. Etsimme vaikutteita yllättävistä lähteistä. Hänen elokuvissaan on mainioita öykkäreitä ja nörttejä… sekä kerronnallisia kikkoja, joiden kanssa olemme leikitelleet.

Kauhusta rakkaustarinaan

Kahdessa edellisessä elokuvassa kuvatuista vuoden 2018 halloweenin tapahtumista on kulunut neljä vuotta. Michael tuntuu kadonneen tapettuaan Laurien tyttären. Annettuaan Michaelin varjon määrittää todellisuuttaan vuosikymmeniä Laurie on päättänyt syleillä elämää ja vapauttaa itsensä pelosta ja vihasta.

Intensiivisen terapian myötä Laurie on hitaasti rakentanut turvallista, vakaata ja rakastavaa kotia 21-vuotiaalle tyttärentyttärelleen Allysonille (Andi Matichak). Muistelmiaan viimeistelevä Laurie on muodostanut ystävyyden kanssaselviytyjä Lindsey Wallaceen (Kyle Richards) ja leikittelee jopa ajatuksella deittailun aloittamisesta.

– Laurie on elokuvan alussa vihdoinkin oikeasti siirtynyt eteenpäin elämässään, kertoo Jamie Lee Curtis. – Lindsey sanookin Laurielle jotain tyyliin: ”Valitse elämä. Pärjäät tosi hyvin. Jatka samaa rataa.” Ja sen vuoksi… Laurie ei huomaa Michaelia ajoissa.

Allysonista on tullut sairaanhoitaja, ja hänellä on aluillaan romanttinen suhde ulkopuolisen nuoren miehen kanssa. Corey Cunninghamia (Rohan Campbell) on syytetty vuoden 2019 halloweenina vahtimansa pojan tappamisesta. Pojan kuoleman olosuhteet jäivät epäselviksi ja Corey vapautetiin syytteistä. Kotikaupunkinsa Haddonfieldin silmissä hän on kuitenkin hylkiö.

– Elokuva alkaa lapsenvahdilla ja lapsella halloween-iltana, joka menee kamalalla tavalla pieleen. Alkujakso on ovela versio vuoden 1978 elokuvasta, jossa lapsen sijaan lapsenvahti oli tappajan tähtäimessä, Curtis paljastaa. – Jakso on niin hullun piinaavaa, kauniisti kuvattu ja visuaalisesti koostettu, että se voisi olla itsenäinen, Oscar-ehdokkuuden arvoinen lyhytelokuva.

Laurie on puolustanut Coreyta paikallisilta teineiltä ja suhtautunut rohkaisevasti nuorukaisen ja Allysonin tapailuun. Mutta romanssin edetessä Laurie alkaa huolestua tyttärensä ottaessa etäisyyttä ja Coreyn osoittaessa uusia luonteenpiirteitä.

Ohjaajan mukaan kaiken tämän tarkoitus on syventää keskushahmojen sisäistä elämää ja kasvattaa kauhun tunnetason panoksia tässä viimeisessä luvussa.

– Elokuva kaivautuu Laurien ja Allysonin sisäiseen maailman ja tunteisiin, ja esittelee uuden henkilön, josta tulee Allysonin mielitietty… ja sitten se tutkii, miten Michael Myersin kauheus vaikuttaa heidän suhteisiinsa, Green toteaa.

Historian painolasti

Halloween Ends käsittelee sitä, miten väkivalta lävistää perhettä ja yhteisöä ja jättää kauan vaikuttavat jäljet. Haavat, jotka parantuvat mutta jättävä arvet. Michael Myers oli ehkä Laurien perässä vuonna 2018, mutta illan tapahtumat särkivät satojen ihmisten elämän.

Allyson menetti vanhempansa ja silloisen poikaystävänsä. Corey joutui Michaelin jättämään vanaveteen ja monien uhrien perheet kamppailevat parantuakseen. Samalla Haddonfieldin radioaalloilla paikallinen dj (Keraun Harris) tuntuu yllyttävän Michaelia palaamaan.

– Pelissä on paljon. Kaikki trauma jättää jälkeensä pulman: Voiko jatkaa eteenpäin? Saako jatkaa eteenpäin? Vai onko suru ikuinen tatuointi? Curtis pohtii.

Myös Laurie kokee syyllisyyttä. Michael teki murhat, mutta Laurien päätös pysyä Haddonfieldissä odottamassa häntä kaikki nämä vuodet houkutteli hirviön takaisin. Olisiko Michael ikinä palannut, jos Laurie olisi lähtenyt pois vuosikymmeniä sitten? Olisivatko kaikki uhrit, myös Laurien oma tytär, vielä elossa?

Tunteiden hetteikköä kuvaa kohtaus, jossa Laurie leikkisästi poliisi Frank Hawkinsin (Will Patton) kanssa kaupassa flirttailtuaan kohtaa parkkipaikalla Michaelin yhden uhrin siskon. Sondra asui Laurien naapurissa vuonna 2018. Hänen miehensä murhattiin ja hän itse on halvaantunut.

– Sondran sisko sanoo Laurielle: ”Siskoni ei pysty puhumaan, etkä edes tiedä hänen nimeään”, Curtis kertoo. – Se sattuu. Ei ehkä ole Laurien velvollisuus olla armon enkeli ja tuntea kaikki uhrit, mutta toisaalta nainen ei ole väärässäkään. Pyörätuoliin sidottu nainen ei enää ikinä kohtaa rauhaa, hän ei voi jättää taakseen vammaansa, pysyvää vahinkoa elämälleen.

Kohtaaminen saa Laurien tajuamaan tuskallisen totuuden. Vaikka hänen elämänsä olisi nyt miten hyvin tahansa, mitä iloa ja keveyttä hän tavoitteleekin, varjo on aina olemassa, katsoen ja odottaen. Curtisin mukaan se on ”painavaa tunnepaskaa keskellä kauhuelokuvaa”. Se myös erottaa Halloween Endsiä edeltäjistään.

– Vuoden 2018 Halloween käsitteli traumaa ja Laurien perheen eheytymistä. Se oli kauhuelokuva, Curtis analysoi. – Kills oli toimintaa kauhuvivahteella. Kaikki oli isompaa, räikeämpää, synkempää ja väkivaltaisempaa. Erityisesti Michael oli väkivaltaisempi. Halloween Ends on hyvin erilainen, hyvin tunteellinen. Se on rakkauskertomus.

Sen rakkaustarina on monitasoinen: se ei käsittele vain Allysonin ja Coreyn romanssia vaan myös Laurien ja Allysonin syvää rakkautta ja jopa Laurien myötätuntoa Coreyta kohtaan. Molemmat herättävät yhteisössään sääliä ja halveksuntaa.

Kun Michael Myers jälleen astuu esiin ja tappaminen alkaa, kaikki ne tunteet pyörivät pinnan alla Laurien ja Michaelin viimeisessä kohtaamisessa. Heidän taistelunsa on väkivaltaisempaa, fyysisempää ja jatkuvampaa kuin koskaan aikaisemmin Halloween-sarjassa. Curtis ja Green tiesivät, että siitä pitäisi tulla katutappelu loppuun asti, tappelu joka lunastaisi sekä Laurien tarinan että fanien odotukset.

– Laurie on menettänyt kaiken. Häntä vakoillaan, mutta hänen on pakotettava itsensä metsästäjäksi, Curtis kertoo. – Kun Laurien ja Michaelin taistelu alkaa, se on brutaalia. Se sisältää niin neulepuikkoja kuin jätesilppureita. Kun Laurie pääsee niskan päälle, hän yrittää naulita Michaelin teuraspölkkyyn veitsellä.

Vain yksi voi selvitä taistelusta hengissä, joten ei ihme, että kun Curtis ja Michael Myersia näyttelevä James Jude Courtney valmistautuivat viimeiseen kohtaukseensa yhdessä hahmoina ja näyttelijöinä, hetki kuohui yli.

– Jamien ja minun suuren finaalin alla vedin hänet syrjään ja pyysin kävelemään kohtauksen ja iskut läpi, James Jude Courtney kertoo.

– Sitä tehdessämme aloimme kumpikin vajota syvään tunnetilaan. Kyyneleet valuivat pitkin poskiamme. Tunsimme hahmojemme historian heitä näytellessämme.

Ääniä ja maisemia

Vaikka uutta trilogiaa on kuvattu monissa paikoissa Yhdysvaltojen kaakkoisosissa, tavoite oli aina antaa Haddonfieldistä ympäristöineen yhtenäinen kuva.

– John Carpenter käytti Kalifornian Pasadenaa kuvaamaan Illinoisia vuonna 1978. Olemme kuvanneet vähän kaikkialla Etelä- ja Pohjois-Carolinassa ja lopuksi Georgiassa. Silti olemme pyrkineet säilyttämään ympäristöt ja taustat yhtenäisinä, Green kertoo.

Tuotanto suuntasi koilliseen Georgiaan luomaan sillan alla sijaitsevaa luolaa, jossa Michael Myers on piileskellyt viimeiset neljä vuotta. 

– Meidän oli matkattava Sylvaniaan löytääksemme juuri sopivan sillanalusen, Green jatkaa. – Tarvitsin ison sillan ja alueen, jolle luoda maanalaisen asumuksen joitakin kohtauksia varten. Savannahissa ei ollut mitään, mikä olisi tuntunut oikealta, mutta tämä sijainti puolentoista tunnin päässä kaupungista puhutteli minua. Yhteisö täällä oli valmis antamaan meille luvan sulkea sillan kuvauksia varten muutaman illan ajaksi.

Franchisen käynnistänyt ja sen unohtumattoman, ikonisen teemamusiikin säveltänyt John Carpenter palasi kirjoittamaan viimeisen osan musiikkia apunaan Cody Carpenter ja Daniel Davies. Trilogian edellisten osien tapaan Halloween Endsin soundtrack äänitettiin John Carpenterin kotona ja Daviesin studiolla.

– Me kolme sävellämme, soitamme ja nauhoitamme kaiken musiikin, ja Daniel miksaa kaiken valmiiksi John Spikerin kanssa, legendaarinen John Carpenter kertoo.

Syntikoiden, vanhojen analogisten laitteiden ja erilaisten soittimien yhteispelistä ei voi erehtyä, se on selkeää Halloween-äänimaailmaa. Mutta koska Halloween Endsistä haluttiin erilainen luku aikaisempiin osiin verrattuna, sen ääniraitaa laajennettiin vastaamaan trilogian huipennoksen kasvaneita panoksia.

– Pääteemat ovat kaikki polveutuneet alkuperäisestä Halloweenista. Hioimme niitä ja loimme uusille hahmoille uusia teemoja, Carpenter esittelee.

Kohtausten mukaan jaoteltu äänite luo pelon tunnelmaa, mutta soundtrackilla on myös menevämpiä hetkiä, jotka tuova mieleen Pako New Yorkista -elokuvan musiikin tai jotkut Carpenterin tanssittavammat sävellykset. Lopputulos esittelee kolmen mestarimuusikon osaamista – joista yksi aikoinaan loi kauhusyntikan äänimaailman.

Tuottajan testamentti

Jamie Lee Curtis oli vasta 20-vuotias, kun ensimmäinen Halloween ilmestyi vuonna 1978. Ohjaaja John Carpenterin ja vuonna 2005 54-vuotiaana syöpään kuolleen tuottaja Debra Hillin luoma hahmo on määrittänyt Curtisin pitkää uraa. Hän on yksi harvoista näyttelijöistä, joka on saanut esittää samaa roolia elokuvissa niin monen vuosikymmenen ajan. Muista tulee nopeasti mieleen vain Mark Hamill Luke Skywalkerina ja Harrison Ford Indiana Jonesina.

– Teimme Halloweenin nollabudjetilla 17 päivässä, Curtis muistelee.

– Mutta sen ytimessä on jotain, joka on kestänyt 44 vuotta. Ryhdyttyäni jälleen Laurie Strodeksi uuden trilogian myötä olen miettinyt paljon: ”Miksi minä? Miksi hän? Mikä Lauriessa ja Michaelissa on vastustanut ajan hammasta?”

– Nyt olen päätynyt tavallaan hahmon alkukohtaan ja omaksunut ajatuksen siitä, että Laurie kuvaa kaikkien toivoa mahdollisuudesta onnelliseen elämään. Hän on kaikkien sisko, paras ystävä, tytär, lapsenlapsi.

Curtis uskoo, että Laurie edustaa kesken jäänyttä elämää, selviytyjää, joka on koko elämänsä yrittänyt estää selittämätöntä pahaa määrittämästä polkuaan ja olemassa oloaan. Onkin merkityksellistä, että Laurie Strodesta on tullut symboli vahvalle, kestävälle ja sinnikkäälle naishahmolle. Laurien suosio on pedannut tietä uudelle sukupolvelle vahvoja, monitasoisia hahmoja – eikä vain kauhuelokuvissa.

– Laurien perintö kumpuaa suoraan Debra Hillistä, Curtis ylistää.

– Hänen herkkyytensä, älynsä ja voimansa on kaikissa ensimmäisen elokuvan naisissa, Lindassa, Anniessa ja Lauriessa. Hänen leimansa Halloweenissa on merkittävä, eikä sitä voi poistaa. Laurien lempeä sielu ja hurja taisteluhenki ovat Debran perintöä. Feministinä hän olisi hyvin ylpeä siitä, miten naisten esittäminen on kehittynyt ja miten Laurie on kasvanut hahmona osoittamaan tämän trilogian syviä tunteita, uskomatonta rohkeutta ja fyysistä toimintakykyä.

Ohjaaja David Gordon Greenin mukaan Curtis määrittelee Halloween-franchisea, eikä vain sillä, mitä hän esittää valkokankaalla.

– Oli yksi asia saada moinen ikoni näihin elokuviin, mutta ihan toinen juttu oli millainen rohkaiseva emo hänestä tuli kuvauspaikalla, Green ihailee.

– Hän on luova moottori, joka piti yllä intoa ja motivaatiota pitkien työpäivien ja -viikkojen aikana. Hän oli aina läsnä hienolla asenteella ja pakostakin antoi energiaa koko ryhmälle.

Viime vuoden Halloween Killsissä Laurie joutui sivuraiteelle sairaalavuoteeseen, joten Green oli innoissaan saadessaan Endsiin täydessä toimintakunnossa olevan Curtisin.

– Hän ymmärsi stressaavan aikataulumme ja kiivaan tahtimme. Jamie oli aina paikalla ajoissa ja hyvin valmistautuneena, Green kehuu.

– Hän oli kuvauspaikalla kauan ennen kuin häntä tarvittiin kameran eteen, tutkimassa valmistelujen etenemistä ja selvitellen odotuksiamme päivästä. Hän oli idearikas ja aina valmis yllätyksiin. Se auttaa, kun asiat eivät suju odotetusti. Hän onnistui asenteellaan aina palauttamaan intomme ja positiivisuutemme.

Halloween Ends on yhden aikakauden loppu myös tuottaja Malek Akkadille, jonka isä Moustapha Akkad oli vuoden 1978 Halloweenin vastaava tuottaja ja oli sen jälkeen mukana kaikissa franchisen osissa lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

– On vaikea uskoa, että on kulunut yli 40 vuotta siitä, kun yleisöt ensimmäisen kerran saivat kokea Jamie Lee Curtisin nerokkuuden, Akkad intoilee.

– Jamien paluu toi täydellisen tyydyttävä päätöksen Laurie Stroden kaarelle. En osaa enää kuvitella tätä matkaa ilman häntä kompassinamme. Hän on yhtä aikaa myötätuntoinen ja hurja ja ilkikurisen hauska, ja ihailen sitä kuka hän on ja mitä hän tekee.

Myös tuottaja Bill Block lumoutui Curtisin työstä trilogian aikana.

– Kun aloitimme Halloweenin esituotannon, olin innoissani, kun saimme Jamien rooliin, jonka hän aloitti. Mutta en osannut odottaa missä määrin hänestä tulisi alusta hahmon suruille, tuskalle, menetyksille ja voitonriemuille, Block kertoo. – Yleisöt ovat kehittäneet niin vahvan suhteen ja kunnioituksen Laurieen juuri siksi, ettei Jamie ikinä poikkea hahmon motivaatioista, vaikka ne eivät olisi hänen kannaltaan imartelevia. Hänen sitoutumisensa uskomatonta ja siksi hänen heittäytymisensä herättää vastakaikua.

Kauhutalli Blumhousen tuottaja Jason Blumin mukaan ei ole mahdollista liioitella Curtisin merkitystä niin lajityypille kuin elokuvakulttuurille yleensä.

– Hän vihaa kehumista, mutta en voi jättää käyttämättä tilaisuutta sanoa, että hän on ihan paras, Blum myhäile. – Hän antaa kaikkensa työtovereilleen, perheelleen ja faneilleen, silti hän onnistuu pitämään osan Jamiesta vain Jamieta varten. Hänen ilkikurisen hymynsä takana on älyä, ja sen avulla hän on saanut meidät pysymään kiinnostuneina Lauriesta vuosikymmenten ajan hänen puolustaessaan meitä pahalta. Legenda-sanaa käytetään liian usein, mutta Jamien tapauksessa se on ainut sopiva.

Curtisille itselleen hänen pitkä matkansa Laurie Strodena on antanut uutta näkökulmaa ihmisiin, itseensä ja muihin.

– Jos minulla on jokin brändi, niin se on totuuden kertominen ja haavoittuvuuden näyttäminen, Curtis toteaa. – Olen osoittanut sitä niin julkisesti kuin henkilökohtaisessa elämässäni. Niitä ominaisuuksia myös Laurie Strode on kantanut kaikki nämä vuodet. Päivän päätteeksi, minä olen Laurie Strode. Se hyvin herkkä tyttö on tämä nyt 64 vuotta vanha nainen. Ehkä sen vuoksi hänen matkansa, menetyksensä, sitkeytensä, rohkeutensa ja pelottomuutensa edelleen koskettaa minua. Jotenkin hänestä on tullut symboli kontrollin ulkopuolella olevien asioiden kohtaamisesta. Ehkä juuri siksi nämä elokuva kestävät aikaa.

Kuvat ja haastattelut: Universal Pictures International
Toimittanut Jouni Vikman

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia