Ihmeperhe 2 -ohjaaja: John Lasseterin potkut johtavat Pixarin neljänteen aikakauteen

Talvella uutisoitiin laajasti kuinka Pixarin animaatiolegenda John Lasseter, 61, olisi syyllistynyt seksismiin animaatiojättiä johtaessaan. #MeToo-kampanjan vanavedessä Lasseter joutui lähtemään Pixarilta, ja tuotantotalolla on väistämättä edessään uusi vaihe. Pixarin uusimman hitin ohjaaja Brad Bird kommentoi asiaa Episodille.

17.7.2018 12:23

Episodi haastatteli Pixarin tunnetuimpiin ohjaajiin kuuluvaa Brad Birdia Lontoossa. 60-vuotias Bird kokee, että Pixar tulee totisesti muuttumaan John Lasseterin lähdön vuoksi. Hän ei kuitenkaan näe tilannetta kovin erilaisena kuin muiden merkkihenkilöiden lähdöt.

– Pixar on muuttunut firman luomishetkistä asti. Aluksihan se keskittyi erikoistehosteiden kehitykseen, Bird muistuttaa.

George Lucas näki fotokemiallisten erikoistehosteiden rajat ja näki digitaalisuuden lopullisena ratkaisuna ongelmaansa. Hän rekrytoi avukseen Ed Catmullin johtaman Pixarin, ja yhdessä he kehittelivät digitaalisia efektejä.

Animaattorina Disneyllä työskennellyt Lasseter houkuteltiin mukaan 80-luvun alussa. Lucas ei kuitenkaan halunnut jatkaa, ja päätti myydä osuutensa eteenpäin – ostajaksi valikoitui Apple-imperiumin isä Steve Jobs.

– Näin syntyi Pixarin toinen vaihe, minkä aikana Pixar teki enimmäkseen tietokoneohjelmia. Yhtiö loi lyhytelokuvia näyttääkseen kuinka ohjelmistot toimivat. Lopulta Pixarilla alettiin miettimään josko heidän pitäisi tehdä kokoillan animaatioelokuvia, ja jälleen edettiin seuraavaan, kolmanteen, yhtiövaiheeseen.

Vuonna 1995 ilmestynyt Toy Story – Leluelämää oli ensimmäinen Lasseterin ohjaustyö ja sen siivittämänä Pixar asteli uudelle menestyksekkäälle tielle. Lasseter nousi tietokoneanimaation arvostetuksi merkkihenkilöksi, ja Birdin oma ura Pixarilla lähti käyntiin juuri Lasseterin tuella ja avustuksella.

Bird kertoi aiemmin Episodille, kuinka hänen oma debyyttiohjauksensa Ihmeperhe oli jäänyt tekemättä ellei Lasseter olisi näkyvästi tukenut projektia. Lasseterin poistuminen ei kuitenkaan vaikuta erityisemmin huolettavan Birdia.

– Pixar jatkaa eteenpäin. Muiden yritysten tavoin sillä on edessään ylä- ja alamäkiä, mutta sillä on pystyssä mahtava systeemi jonka nuo lahjakkaat, hyvin erilaiset ihmiset laittoivat pystyyn. Heidän asettamat rakenteensa pysyvät vaikka yhtiö itsessään muuttuu ja mullistuu muiden yhtiöiden tavoin.

Birdin oma Pixar-tuotanto Ihmeperhe 2 saa Suomen ensi-iltansa 30. elokuuta. Lue Birdin haastattelu ja uuden elokuvan taustat
elokuun Episodista.

Lisää luettavaa