Illalla tv:ssä: Mies saapui lahkolaisten luo, valehteli nimensä ja pääsi hengestään

Tapausta tutkiva rikoskomisario joutuu kohtaamaan menneisyytensä kultin parissa.

11.12.2021 19:10

”Maailma on julma paikka – se repii ihmisen kappaleiksi”, toteaa Jumalan sanaa kutsumustyönään levittävä Dennis Stephenson. Isälliseltä vaikuttava veli Dennis haluaa pitää yhteisöstään hyvää huolta. Hän suojelee sen jäseniä, mutta rauhanomaiselta vaikuttavan lahkon lähettyviltä löytyy pian ruumis. Nelikymppinen, asuintovereilleen ilmeisesti nimensä valehdellut mies on ns. vaihtanut hiippakuntaa vain vähän sen jälkeen, kun myös paikallisen nuoren tytön kimppuun on käyty.

Itsemurha nousee ensimmäiseksi ajatukseksi miestä tunteneiden mieliin, mutta rikoskomisario Matthew Venn (Ben Aldridge, Fleabag) ja hänen kollegansa Jen Rafferty (Pearl Mackie, Dr. Who) tietävät paremmin: kyseessä on murha. Tapaus on Vennille erityinen, sillä hän joutuu palaamaan sen myötä juurilleen. Venn on kasvanut veli Dennisin yhteisössä, mutta se käänsi hänelle selkänsä, kun Venn tunnusti olevansa homoseksuaali.

Rikoskirjailija Ann Cleevesin (mm. Vera Stanhope -teokset) tekstiin pohjautuva Kahden joen välissä (The Long Call) esitetään Ylellä nyt vain muutama viikko kotimaansa ensiesityksen jälkeen. Neliosainen brittisarja käsittelee lahkolaisuutta ja toisen päähenkilönsä suuntautumista yhtäläisen arkipäiväisesti. Erikoista kyllä, sama arkipäiväisyys ujuttautuu mukaan myös sarjan rikostutkintaan. Niinpä mikään näistä alueista ei pääse ravisuttamaan katsojan tunteita juuri suuntaan tai toiseen – ennen sarjan puoliväliä, jolloin henkirikos alkaa vähitellen keriytyä auki.

Kahden joen välissä onnistuu kuitenkin pitämään murhaajan henkilöllisyyden salassa pitkään. Sarjan hyviksi puoliksi on laskettava lisäksi roolitus – se päästää koomisemmissa osissa kansainvälistä näkyvyyttä saavuttaneet Ben Aldridgen ja Pearl Mackien näyttämään kykyjään tunnelmaltaan aivan toisenlaisessa kertomuksessa. Sarjan kotimaassaan saama suosio vihjaa siihen, että Aldridgen ja Mackien Venn ja Rafferty saattaa palata ruutuihin myöhemmin myös toisen tuotantokauden myötä.

 

Kahden joen välissä Yle tv1:llä lauantaisin alkaen 11.12.21 klo 19.40 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa