Jeff Goldblum erikoishaastattelussa – Uuden Jurassic World -elokuvan rooli on edellistä isompi

Jeff Goldblum pääsi vain piipahtamaan Jurassic World: Kaatunut valtakunta -rymistelyssä, mutta uudessa dinoseikkailussa hänellä on jälleen merkittävä rooli. Goldblum odottaa malttamattomana myös Disney Plussalla pyörivän Maailma Jeff Goldblumin silmin -dokumenttisarjansa toisen kauden kuvauksia. Haastattelimme veteraaninäyttelijää, josta on tullut myös kultti- ja meemisuosikki Zoomin välityksellä. Hänen pitkää uraansa väkivaltaklassikon nimettömästä pikkunilkistä oman dokumenttisarjan vetäjäksi on aina sävyttänyt uteliaisuus.

4.11.2020 10:15

Lokakuussa 68 vuotta täyttävä Jeff Goldblum on ikinuori monilahjakkuus, joka on viihdyttänyt maailman elokuvayleisöä jo yli 45 vuotta. Tähti on näyttelemisen ja tuottamisen lisäksi niittänyt mainetta myös jazz-bändinsä Jeff Goldblum and the Mildred Snitzer Orchestra pianistina.

Uutena aluevaltauksena on dokumenttisarja Maailma Jeff Goldblumin silmin (The World According to Jeff Goldblum), jota hän vetää ja tuottaa. Sarja ja sen juontaja olivat aikaisemmin tänä vuonna Emmy-ehdokkaina.

– Nimen perusteella se kuulostaa omalta ohjelmaltani, mutta nimi keksittiin myöhemmin prosessissa eikä ollut minun ideani. Kaikki lähti liikkeelle Explorer-sarjasta, josta juonsin muutaman jakson vuonna 2017. Sen jälkeen sitä pyörittänyt National Georgraphic -kanava kysyi, haluaisinko juontaa kokonaisen sarjan, kertoo Goldblum Zoomin välityksellä.

Ei vaatinut paljon miettimistä tajuta, ilman muuta hän halusi kokeilla pestiä.

– Ehdotin, että en vain juonna studiossa, vaan osallistun mahdollisimman paljon ohjelman tekoon tien päällä, improvisoin ja haen tietoa eri arkielämän esineistä ja asioista. En halunnut tietää yhtään enempää kuin katsojat, joten opin ohjelman myötä heidän kanssaan.

Ensimmäisellä kaudella Goldblum selvitti asiantuntijoiden opastuksella jäätelön salaisuuksia, lenkkareiden historiaa ja farkkukankaan kestävyyttä. Hän pääsi kokemaan myös eksoottisia kulinaristisia elämyksiä.

– En osannut edes kuvitella, että olisin voinut olla kiinnostunut lenkkareista tai farkkukankaasta. Kun puhuin aiheesta eksperttien kanssa, olin myyty. Suhtaudun jäätelöön intohimoisesti, mutta pidän itseni kunnossa kameraa varten. Olen myös hyvin kokeilunhaluinen ruoan suhteen. Söin jopa grillattuja heinäsirkkoja Teksasissa. Ne olivat herkullisia.

Kymmenosaisella toisella kaudella Goldblum vie katsojat eri puolille maailmaa ihmettelemään ja oppimaan lisää.

– Olen innoissani, että sarja jatkuu. Meillä on selkeä suunnitelma ja tavoitteet korkealla. Toivon, että pääsemme toteuttamaan ne, kun asiat palaavat omiin uomiinsa tässä epävarmassa maailmassa. Se on uusi ja muuttunut ja voi vaikuttaa sarjaan, Goldblum myöntää.

Hän on esiintynyt myös julkkisten sukupuuta tutkivassa tv-sarjassa Finding Your Roots ja viihdyttävässä auto-ohjelmassa Top Gear, sillä Goldblumilla on lapsenkaltainen uteliaisuus.

– Uteliaisuudesta puheen ollen, kun viisi- ja kolmevuotiaat lapseni syövät vadelmia, he suhtautuvat niihin sellaisella kiinnostuksella kuin eivät olisi koskaan ennen edes nähneet marjoja. He eivät ota mitään itsestäänselvyytenä. He eivät välttämättä tee uusia tieteellisiä löytöjä, mutta saavat uusia kokemuksia senkin edestä, näyttelijä naurahtaa.

Korona ei pysäytä dinosauruksia

Samoin voisi kuvailla Jurassic Park -elokuvasarjan seuraavaa seikkailua Jurassic World: Dominion, jonka pitäisi tulla valkokankaalle ensi kesänä. Vuosi sitten paljastettiin, että alkuperäisessä elokuvassa esiintyneet hahmot tri Ian Malcolm (Goldblum), tri Alan Grant (Sam Neill) ja tri Ellie Sattler (Laura Dern) palaavat dinosaurusten maailmaan ja vieläpä merkittävissä rooleissa. Odotetussa elokuvassa nähdään aivan uudenlaisia dinoja, joiden kanssa tiedemieskolmikko joutuu kahnauksiin.

– Olemme kaikki yhdessä pienessä tilassa, jossa pelkäämme henkemme edestä, kun esihistorialliset pedot yrittävät syödä meidät suuhunsa. Turvaudulle toisiimme ja puhallamme yhteiseen hiileen hädän hetkellä, mutta kohtauksesta ei puutu huumoriakaan.

Tätä kohtausta enempää Goldblum ei suostu paljastamaan elokuvasta.

Koronaviruksen keskeyttämät kuvaukset jatkuivat elokuussa Englannissa, missä Goldblum viihtyy lokakuun loppuun Dernin ja Neillin sekä dinokouluttaja Owenia näyttelevän Chris Prattin ja entistä puistonjohtajaa Clairea esittävän Bryce Dallas Howardin kanssa.

– Olemme ensimmäisiä tuotantoja, jotka palasivat pandemian keskeyttämiin kuvauksiin. Kaikki on mennyt hienosti, ja uskon, että pystymme tekemään hyvän elokuvan turvallisesti ja luovasti Pinewoodin studioilla, missä kuvataan myös Bond-seikkailut.

Ohjaaja Colin Trevorrow on yksi elokuvan käsikirjoittajista. Maailma, jossa elämme uudelleen henkiinherätettyjen dinosaurusten kanssa, on hänelle tuttu. Trevorrowin hengentuotteita ovat myös edelliset seikkailut Jurassic World ja Jurassic World: Kaatunut valtakunta. Hän on vastaava tuottaja elokuvasarjan käynnistäneen Steven Spielbergin kanssa.

Goldblum pahoittelee pientä rooliaan edellisessä dinoseikkailussa.

– Osa ei ollut järin suuri, mutta Malcolm on aina ollut viisas ja älykäs. Tässä tarinassa hänen hahmonsa on entistä mielenkiintoisempi.

Myös elokuvan sanoma on selkeämpi ja ajankohtaisempi kuin koskaan.

– Pääsen sanomaan asioita, jotka ovat hyvin tärkeitä tämän hetken maailmassa liittyen tieteeseen, lajien monimuotoisuuteen, ympäristön tilaan ja planeetan jakamiseen muiden elollisten kanssa. Pohdin paljon mielessäni oppimiani asioita ja keskustelemme Colinin kanssa, miten voimme tuoda niitä parhaiten esille.

Pandemiassa myös hyviä puolia

Goldblum tuntee olevansa edelleen huippuvireessä näyttelijänä.

– Uskon, että olen hyvin lähellä parhaita näyttelijäsuorituksiani. Ainakin nautin työstäni enemmän kuin koskaan.

Hän kiittää pitkästä ja yhä nousujohteisesta urastaan legendaarista Sanford Meisneria, joka oli Goldblumin ensimmäinen draamaopettaja Neighborhood Playhousessa New Yorkissa.

– Sandy Meisner sanoi, että ei voi kutsua itseään näyttelijäksi, ennen kuin on tehnyt sitä 20 vuotta. Sen jälkeen luova näyttelijä alkaa päästä käsiksi sisäiseen elämäänsä, ja jos hän osaa kuunnella itseään, hän voi oppia ja parantaa suoritustaan koko elämänsä ajan, muistelee Goldblum.

Juutalaisperheen poika innostui näyttelemisestä kesäleirillä ja keplotteli sen jälkeen itsensä William Shakespearen kirjoittaman Kaksi nuorta veronalaista -näytelmän musikaaliversioon, jota esitettiin Delacorten ulkoilmateatterissa Central Parkissa. Musikaali oli menestys, ja se päätyi Broadwaylle.

Tämän jälkeen 18-vuotias Goldblum päätti kokeilla onneaan koe-esiintymisissä, sillä ura näyttelijänä kiinnosti päivä päivältä enemmän.

– Ensimmäinen koe-esiintymiseni oli Coca-Cola-mainos, johon pääsin. Ohjaaja Robert Altman näki mainoksen ja musikaalini, joiden ansiosta sain roolit hänen elokuvissaan Täyskäsi (California Split, 1974) ja Nashville (1975). Olin niitä ennen saanut pienen roolin Väkivallan vihollinen -toiminnassa (Death Wish, 1973), jossa näyttelin tyyppiä, joka tappaa Charles Bronsonin hahmon vaimon ja tekee kaikkea muutakin inhaa. Niin kaikki lähti alkuun.

Ja loppu on historiaa, jonka kirjoittamista Goldblum jatkaa hyvin kurinalaisesti jopa karanteenin aikana.

– Herään puoli viiden, viiden maissa aamulla ja meditoin. Sen jälkeen harjoittelen vuorosanojani, tällä hetkellä Jurassic Worldin tiimoilta. Pidän myös huolen siitä, että kuntoilen joka päivä, sillä se pitää minut terveiden kirjoissa ja luovana. Ehdin vielä soittaa tunnin pianoa ennen kuin lapset heräävät. Harjoittelen kappaleita toiselta albumiltamme, joita esitämme bändin kanssa, kun pääsemme taas kiertueelle.

Hän tiedostaa olevansa onnellisessa asemassa moniin muihin verrattuna, kun on saanut pysyä terveenä ja luomiskykyisenä koko pandemian ajan.

– Olen ehdottomasti onnekas ja tunnen suurta myötätuntoa niitä kohtaan, jotka ovat joutuneet kärsimään ja joille karanteeni kaiken muun lisäksi on haastavaa. Minulle tämä on ollut lahja, sillä olen saanut viettää enemmän aikaa lasteni ja perheeni kanssa, Goldblum herkistelee.

Johanna Juntunen

Lisää luettavaa