Kaksi Marvelin tulevaa elokuvaa saatetaan kieltää Kiinassa rasismin ja politiikan takia – ovatko MCU:n ensimmäiset megaflopit syntymässä?

Ongelmia mikkitalossa?

Kiinalainen valtiollinen media käynnisti hiljattain huhun, jonka mukaan kaksi tulevaa Marvel-elokuvaa, Eternals ja Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings saattaisivat olla vaikeuksissa, eikä niitä välttämättä päästetä Kiinan markkinoille.

Syynä on mikäs muukaan kuin politiikka.

China Movie Channel julkisti kahdeksan kymmenestä tulevasta MCU-elokuvasta, mutta Eternals ja Shang-Chi puuttuivat joukosta. Kyseinen kanava on vahvasti Kiinan hallituksen hallinnassa, joten tuskinpa kyseessä on mikään sattuma.

Eternalsin ongelma on sen ohjaaja, kiinalaissyntyinen Chloé Zhao, joka on kovaan ääneen kritisoinut Kiinan sisä- ja ulkopolitiikkaa. Zhao voitti Nomadland-elokuvallaan kolme Oscaria. Samalla Kiina on pyyhkinyt virallisesti kaiken tiedon naisen saavutuksista.

Shang-Chi’n ongelmat löytyvät sen hahmoista ja näyttelijöistä. Shang-Chi’n isä on Fu Manchu, joka edustaa monen mielestä ongelmallista ”keltaisen pahan” -stereotyyppiä. Hahmo on kirjoitettu uudelleen elokuvaa varten Wenwu-nimiseksi miekkoseksi. Wenwu on oikea Mandariini. Hahmoa esittää hongkongilaislegenda Tony Leung.

Kiinan hallituksen media uutisoi jo vuonna 2019, että on ongelmallista ja rasistista edes vihjailla Fu Manchun hahmolla.

Weibo on kiinalainen sosiaalinen media. Siellä on nähty viime aikoina Fu Manchuun, Mandariiniin ja Shang-Chi’hin liittyvää kritiikkiä. Rasismi on mainittu useaan otteeseen.

Samalla näyttelijät ovat saaneet lokaa niskaansa. Shang-Chi’n Simu Liu ja Awkwafina eivät kommentoijien mukaan edusta oikeita aasialaisia, koska eivät mahdu kiinalaisiin kauneusihanteiden muotteihin.

Leung saattaa olla myös Kiinan hallituksen mustalla listalla. Hänen epäillään ottaneen poliittisesti kantaa Kiinan totalitaariseen politiikkaan ottamalla Mandariinin roolin vastaan. Hongkongin ja Kiinan välit ovat erittäin tulehtuneet.

Elokuvien päämarkkinat ovat tietenkin Aasiassa. Kyseessä on Marvelin yritys laajentaa isolla kädellä Aasiassa. Tiedossa saattaa olla kuitenkin kaksi megafloppia, mikäli Kiinan hallitus kieltää elokuvien esittämisen maassaan.

Lähde: Variety

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut