Kaksi supersankarielokuvaa pelottaa taas Kiinan viranomaisia – jäänevät julkaisematta

Kiinalaiset elokuvateatterit kärsivät viranomaisten kieltovimmasta.

12.11.2022 07:00

Vastikään ensi-iltansa saaneet elokuvat Black Panther: Wakanda Forever ja Black Adam eivät ehkä saa julkaisua Kiinassa. Näin arvelee The Hollywood Reporter.

Kiinassa tunnetusti rajoitetaan tarkasti, mitä elokuvia kansan katsotaan saavan nähdä. Kiinan markkinat eivät ole enää niin tärkeä markkina Hollywoodille kuin aiemmin, mutta edelleen sieltä pois jääminen tarkoittaa vähintään kymmenien miljoonien dollareiden menetyksiä lipputuloissa.

Esimerkiksi ensimmäinen Black Panther -elokuva ansaitsi 105 miljoonaa dollaria Kiinassa vuonna 2018. Dwayne Johnsonin elokuvat tienaavat Kiinassa niin ikään hyvin, ja Skyscraper teki Kiinassa 98 miljoonaa dollaria sekä Hobbs & Shaw peräti 201 miljoonaa dollaria.

The Hollywood Reporter haastatteli kiinalaista elokuvateatterialan johtohenkilöä, ja hänen mukaansa he ovat luopuneet toivosta näiden kahden elokuvan julkaisun suhteen. Myös useat muut kiinalaiset lähteet kertoivat The Hollywood Reporterille, että sekä Black Panther 2:lla että Black Adamilla on vain vähän mahdollisuuksia saada hyväksyntää sensuurikoneistolta.

Päätöksiä ei yleensä myöskään perustella mitenkään. Monet Pekingin elokuvateollisuuden edustajat ovat alkaneet uskoa, että Marvel-elokuville on asetettu jatkuva kielto.

Kiellon syitä on arvuuteltu, ja mahdollisesti niihin vaikuttaa näyttelijä Simu Liun ja ohjaaja Chloé Zhaon vanhat kommentit, joissa he ovat vaikuttaneet kritisoivan Kiinaa. Spider-Man: No Way Homessa puolestaan katsottiin symboliarvoltaan suuren Vapaudenpatsaan olleen liian suuressa roolissa, joka olisi huolestuttanut Kiinan viranomaisia.

Black Panther 2 -elokuvan homoseksuaalisten viittausten on arveltu niin ikään vaikuttaneen viranomaisten nuivaan suhtaumiseen, ja samoin olisi käynyt Thor: Love and Thunderissa sekä Pixarin Lightyearissa. Disney on ottanut äskettäin kannan, ettei se aio poistaa elokuvistaan homoseksuaalista sisältöä sensurointiuhan vuoksi.

Sensuuri haittaa kiinalaisia elokuvateattereita suuresti. Artisan Gatewayn tietojen mukaan vuoden 2022 lipunmyynti on ollut Kiinassa 35 prosenttia pienempää kuin vuonna 2021.

Lue myös: Kiina hiljensi mediat – Chloé Zhaon Oscar-voitto lakaistiin maton alle – Episodi.fi

Lähde: THR

Lisää luettavaa