Kiina hiljensi mediat – Chloé Zhaon Oscar-voitto lakaistiin maton alle

Tällä kertaa Kiina ei haalinut kunniaa Oscareista.

26.4.2021 10:11

Viime yön Oscar-gaalan suuri menestyjä oli Kiinasta 15-vuotiaana Britanniaan muuttanut Chloé Zhao ja hänen elokuvansa Nomadland. Se voitti parhaan ohjaajan, parhaan naispääosan ja parhaan elokuvan Oscar-palkinnot. Kiinan propagandakoneiston voisi kuvitella ottavan voitoista kaiken irti – toisin kuitenkin kävi.

The Hollywood Reporterin mukaan ylistetty elokuva ja Zhaon Oscar-voitto on jätetty huomiotta Kiinan medioissa. Syynä on kansallismielisten internet-aktiivien löytämä Zhaon vanha haastattelu, jossa hänen tulkittiin kritisoivan Kiinaa.

Yksityinen 163-sivusto uutisoi Zhaon voitosta, mutta käytti samalla tilaisuuden hyväkseen antamalla todellisuudesta vääristyneen kuvan. Zhaon lisäksi Ang Leen kerrottiin voittaneen aiemmin Oscar-palkinnon. Julkaisu väitti Leetä kiinalaiseksi, vaikka hän on kotoisin Taiwanista. Tämän voisi hyvinkin yhdistää Kiinan intohimoihin omia Taiwan itselleen.

Mainittakoon, että Taiwan on erittäin tärkeä siruvalmistuksen osaaja, joka tunnetaan huipputeknologista tuotteistaan. Kiina puolestaan on tällä saralla pahasti jäljessä. Taiwanin merkitys on vain korostunut maailmanlaajuisen sirupulan vuoksi.

Kiinan sosiaalisessa mediassa kuten Wechatissa ja Weibossa ihmiset ovat uskaltaneet huomioida Zhaon voiton – tosin maltillisesti. Etunenässä hänet ovat huomioineet kiinalaiset elokuvateollisuuden ammattilaiset.

Kiinalaisissa medioissa juhlittiin Zhaoa vielä hänen Golden Globe -voitostaan 28. helmikuuta. Kiinaa väitetysti kritisoivan haastattelun jälkeen häntä ei kuitenkaan ole tuotu mediassa esiin. Nomadland-elokuvaan liittyvä keskustelu puolestaan sensuroitiin sosiaalisesta mediasta ja sen ensi-iltakin peruttiin. Oscar-gaalaa ei niin ikään nähty suorana Kiinassa.

THR:n mukaan Kiina on viime vuosina yrittänyt haalia kaiken mahdollisen kunnian Oscareista, ja valtiolla on ollut jo pitkään tavoitteena saada jalansijaa Hollywood-tuotannoista propagandatarkoituksiin. Elokuvakaupunki on ollut usein myöntyväinen – onhan Kiina iso markkina.

Kiina halusi kunniaa ja mainetta muun muassa Green Book -elokuvan Oscar-voitosta, sillä sen osarahoittajana oli kiinalainen Alibaba Group. Kiinalaisille hehkutettiin myös animaatioelokuva Baon Oscar-voittoa, koska ohjaajana oli entinen kiinalainen Domee Shi. Hän muutti Kanadaan jo kaksivuotiaana.

Kiinan pyrkimykset huomioon ottaen Zhaon ja Nomadlandin räikeä huomiotta jättäminen näyttääkin varsin nololta, ellei jopa huvittavalta päätökseltä.

Nomadlandista Oscarin voittaneen Frances McDormandin hahmo päätyy elokuvassa nykyajan paimentolaisten joukkoon, kun Nevadassa sijaitsevan kaupungin työllisyystilanne ja aviomiehen kuolema saa hänet kiertämään Yhdysvaltoja.

Zhaon seuraava Hollywood-tuotanto on Marvel-elokuva Eternals.

Lue myös: Nomadland – Kaiken menettänyt on vapaa | Episodi.fi

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia