”Kauhulla odotan, mitä tapahtuu”: Sisu-toimintaelokuvan tähti ei halaja Hollywoodiin

Sisu-elokuvan päätähti Jorma Tommila, 63, on näytellyt jo vuosikymmeniä teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Tommila on näytellyt kaikissa Jalmari Helanderin pitkissä elokuvissa ja ollut mukana jo hänen varhaisissa lyhytelokuvissaan. Tommilan tausta on teatterissa, vaikka hän esittääkin toimintaelokuvan vähäpuheista sankaria.

28.1.2023 09:00

Miten sait kuulla, että sinulle on suunniteltu Jalmari Helanderin ohjaaman Sisun pääroolia?

Jalmari ilmoitti vuoden 2020 syksyllä, että hän kirjoittaa roolia minulle. Hän kysyi, onko minulla kiinnostusta ja melkein heti vastasin, että totta kai. Olen kiinnitettynä teatteriin Vaasassa, mutta pystyin järjestämään asiani niin, että olin vapaalla seuraavana syksynä, jolloin Sisu kuvattiin.

Roolihahmosi Aatami on toiminnan mies, joka ei turhia puhele. Miltä tuntui saada eteen käsikirjoitus, jossa ei ollut käytännössä lainkaan repliikkejä?

Ensin se tuntui erikoiselta, varsinkin kun teatterissa on paljon puhetta, ja olen tehnyt pitkään pelkästään teatterityötä. Vähäpuheisuus on kuitenkin perusteltua hahmolle. Aatami on vetäytynyt syrjään muusta yhteiskunnasta, ja hänellä on pahojakin arpia. Se on suomalaisen perusmiehen tyyli hoitaa asioita, joten hahmo oli aika selvä. Ymmärrän, miksi Jalmari ajatteli minua rooliin. Sekin helpotti paljon, että tiesin tarkkaan, mitä Jalmari minulta haluaa, ja meillä oli selkeä yhteinen kuva. Siinä ei ollut mitään epäselvää.

Rooli on hyvin fyysinen. Miten valmistauduit etukäteen?

Ajattelin heti, että hahmo tarvitsee kullankaivajan kourat, ja siitä lähdin liikkeelle. Rooli vaati spesiaalijuttuja, kuten ratsastaminen, joten aloin käydä ratsastustunneilla. Olen ratsastanut aikaisemminkin, mutta jouduin herättelemään taitoa henkiin. Kävin uimassa ja punttisalilla. Tein mökillä paljon töitä. Kaikkea, millä tavoitin kehollisen ilmaisun. Muistan nuoruudestani sodan käyneitä miehiä. Heissä oli tietty ilmapiiri, ja sitä lähdin tavoittelemaan.

Tunnet Jalmarin jo siltä ajalta, kun hän aloitteli elokuvien tekemistä. Osasitko arvata, että hänestä tulee lahjakas ohjaaja?

Se oli selvää heti, kun tapasimme ensimmäisiä kertoja. Se oli jo silloin Jalmarin elämäntapa. Hämmästelin, että kaikki oli niin ammattimaista jo silloin, vaikka hän teki lyhytelokuvia ja videomaisia juttuja. Niissä oli tietty huumori ja omaperäisyys, joka veti mukaansa. Jalmarilla oli valtava halu tehdä ja valtava luomisvimma. Hän tiesi tasan tarkkaan, millaisia elokuvia tulee ohjaamaan. Minulla oli tietysti muita töitä silloin, mutta pyrin olemaan mukana aina kun pystyin.

Sisu on näyttävä toimintaelokuva, joka on saamassa laajan levityksen Yhdysvalloissa. Tuleeko menestys sinulle yllätyksenä?

En vielä tajuakaan, mitä tästä tulee, mutta palaute on tähän mennessä ollut hyvää. Mahdollisuudet menestyä maailmalla, palkinnot ja palaute ovat eräänlainen työvoitto. Olen aina ajatellut, että minulla olisi ollut ura vain Suomessa. En ole koskaan tähdännyt ulkomaille. En käy edes lomalla ulkomailla! Julkisuus on asia, josta en pidä, joten vähän kauhulla odotan, mitä tapahtuu (naurua).

Miten suhtautuisit maailmalta tuleviin roolitarjouksiin?

Se ei ole niin yksinkertaista. Paljon asioita pitäisi tapahtua, ennen kuin lähtisin ulkomaille tekemään leffaa. Miten perhe? Miten uudessa kulttuurissa pärjää? Näen lähtemisen mahdollisena ainoastaan Jalmarin kautta. Se olisi hyppy tuntemattomaan. Vaikka tarjottaisiinkin jotain, se pitäisi tarkkaan katsoa. Puhun englantia huonosti, ihan rallienglantia. On paljon asioita, jotka teettäisivät lisää työtä ja aiheuttaisivat hirvittävää stressiä. En suoraan sano ei, mutta epäilen.

Ehkä onkin tällä hetkellä hyvä vain nauttia Sisusta ja sen onnistumisesta?

Kyllä.

Haastattelu: Jussi Huhtala
Kuvat Antti Rastivo, Freezing Point Oy

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa