Kuka pelkää mörköä? – haastattelussa The Boogeyman -uutuuskauhun tekijät

Tuorein Stephen King -filmatisointi säikyttelee kauhufaneja elokuvateattereissa aivan pian.

31.5.2023 18:00

Kauhukirjailijalegenda Stephen Kingin erinäisistä tarinoista on tehtailtu elokuvasovituksia mukavaa tahtia jo 1980-luvulta lähtien. Nyt näiden joukkoon on liittymässä myös vuoden 1973 karmivaan Mörkö-novelliin pohjaava valkokangaspelottelu, kun The Boogeyman -elokuva saa ensi-iltansa tänä viikonloppuna ympäri maailmaa.

Episodi istahti elokuvan virtuaaliseen lehdistötilaisuuteen kuuntelemaan mitä elokuvan tekijätiimi tuotoksestaan oikein miettii. Paikalle saapuivat päätähdet Sophie Thatcher, Vivien Lyra Blair, David Dastmalchian ja Chris Messina, ohjaaja Rob Savage sekä tuottajat Dan Levine ja Dan Cohen. Tilaisuuden moderaattorina toimi Collider-lehden Perri Nemiroff.

Tekijätiimin ensimmäinen suuri haaste oli saada laajennettua vain seitsensivuinen ja vain yhteen terapiaistuntoon ajoittuva alkuperäistarina elokuvamittaan. Tuottaja Cohen on kuitenkin ylpeä heidän saavutuksestaan ja kokee valmiin elokuvan tekevän oikeutta Kingin tiivistunnelmaiselle lyhyttarinalle. He pitivät myös tehokkaasti yhteyttä itse kirjailijaan koko projektin läpi, ja tämä antoikin heille tasaiseen tahtiin kannustavaa palautetta – välillä jopa vain 10 minuutin vastausviiveellä.

”[Kingistä] tuli [elokuvan] suuri puolestapuhuja. Hän oli myös avainasemassa siinä, että [The Boogeyman] nähdään nyt elokuvateattereissa, mikä ei ollut alkuperäinen suunnitelma”, Cohen kertoo. Hän ei kuitenkaan tarkenna, oliko ensimmäinen levitysajatus suoratoiston vai fyysisten tallenteiden kautta.

Hänen tuottajakollegansa Levine vahvistaa tämän pitävän paikkansa. Hän kertoo Kingin lähettäneen heille viestin, jossa harmittelee kovasti, ettei yleisö pääse kokemaan tarinaa kunnon valkokankaiden kautta. Tuottajat päättivät viedä kirjailijan toiveen eteenpäin studiopomoille ja niin muunlaisista julkaisuideoista päätettiin lopulta luopua.

Seuraava suuri haaste oli elokuvan nimikkomonsteri eli itse mörkö. Jokaisella on varmasti omat selkäpiitä karmivat ajatuksensa siitä, miltä tämä pimeydessä lymyilevä hirvitys oikein näyttääkään. Elokuvan työtiimin täytyi siis luoda pelästyttävä ilmestys, joka tarjoaa yleisölle osittain valmista katseltavaa ja sulateltavaa, mutta joka samalla myös jättää tilaa heidän omien henkilökohtaisten painajaistensa projisointiin.

Aiemmin pienemmän budjetin ruutukauhut Hostin ja Dashcamin ohjannut Savage yritti pitkään saada läpi tahtonsa praktikaalitehostein toteutetusta möröstä. Lopulta heillä kuitenkin loppui aika kesken yrittää lyödä lukkoon sen parasta mahdollista designia, joten elokuvassa tullaan näkemään digitaalinen kammostuttaja.

Osasyynä päätökseen oli myös elokuvan nuori päätähti Blair (Bird Box, Obi-Wan Kenobi), joka sanoi jämäkästi ”ei” mörön konkreettiselle toteuttamiselle. ”Viv ei olisi suostunut [kuvauksiin], jos meillä olisi ollut aito mörkö. Sen täytyi olla ping-pong-mies”, Savage kertoo naurahtaen. Tällä hän viittaa motion capture -pukuun sonnustautuneeseen näyttelijään, jonka liikkeiden pohjalta valkokankaalla nähtävä lopullinen mörkö on toteutettu.

Blair ei myöskään kyennyt katsomaan elokuvan pelottavimpia kohtauksia jälkiäänittäessään repliikkejään studiolla. Kangas täytyi pitää pimeänä ja Savage kuvaili hänelle kohtausten tapahtumia. Lievittääkseen nuoren tytön pelkoja ja totuttaakseen tämän elokuvan sisältöön, erikoistehostetiimi antoi Blairille patsaan mörön päästä.

”Se on nyt esillä olohuoneessamme ämpäri päässään ja huivi kaulassaan”, Blair kertoo saaden muut tilaisuuteen osallistujat – sekä allekirjoittaneen journalistin – naurahtamaan.

Mörköpelostaan huolimatta Blair ei kuitenkaan kokenut elokuvan parissa työskentelyä liian jännittäväksi projektiksi. Hän ylistääkin koko työyhteisöä siitä, että he tekivät kuvauksista turvallisen ja miellyttävän tuntuisen ympäristön. Hänen huomioidensa mukaan pelottavien elokuvien kulisseista löytyvät ihmiset ovat yleensä todella kilttejä, jotta projektin ilmapiiri pysyy sopivassa tasapainossa.

Valkokankaalla Blair esittää nuorta Sawyer-tyttöä, jota mörkö lähtee vainoamaan. Hänen perheeseensä kuuluvat sisko Sadie ja isä Will, joiden rooleissa nähdään Yellowjackets-sarjasta tuttu Thatcher ja esimerkiksi elokuvissa Air ja Birds of Prey nähty Messina. Saadakseen perhedynamiikat tuntumaan mahdollisimman aidoilta valkokankaalla, kolmikko vietti paljon aikaa yhdessä jo ennen ensimmäistä ”Valot, kamera, käy!” -huudahdusta. Tämä piti sisällään muun muassa retken merimaailmaan ja keilaradalle – sekä kuvitteellisen avokadoleipäravintolan perustamisen.

”[Kuvauksissa] oli pieni leikkikeittiö, jollainen löytyy monilta lapsilta ja leikimme sillä. Ja jostain syystä päädyin aina kääntämään leikin avokadoleiviksi”, Blair selittää. Thatcher kertoo kanssanäyttelijänsä antaneen hänelle ennen lehdistötilaisuutta rannekorun, jossa lukee ”avokadoleipä”, ja vastaavanlaisia lahjoja ehdittiin vaihtaa jo kuvaustenkin aikana useampaan kertaan molemmin puolin.

Thatcher on ylpeä ja tyytyväinen siitä kuinka todentuntuisiksi he onnistuivat luomaan elokuvassa esiintyvät hahmot. Hänelle oli myös mielekästä ja tärkeää päästä esittämään vaihteeksi hahmoa, joka ei ole mikään tyypillinen kovis tai suosittu tyttö.

”Olen kyllästynyt esittämään siistejä hahmoja. Haluan Sadien olevan luuseri”, hän vaati Savagelta heti projektin alussa. Tätä kautta Thatcher koki pystyvänsä tekemään hahmostaan samaistuttavamman sekä rakentamaan paremman empatiapohjan tämän ja elokuvaa katselevan yleisön välille. Hän kokee sen olevan erityisen tärkeää kauhugenren tuotoksille, jotta hahmojen kokemasta, monessa kohtaa säikäyttävästä matkasta saa napattua kunnolla kiinni ja saavutetut käänteet tuntuvat ansaituilta.

Savage antoikin päänäyttelijöilleen suhteellisen paljon liikkumavaraa omien rooliensa kohdalla. Kaikkea ei ollut lyöty täysin lukkoon käsikirjoitusta työstettäessä, vaan näyttelijät saivat myös harjoittaa improvisaatiota kuvauksissa sekä keskustella kohtauksien parantelusta työryhmän kanssa. Näin The Boogeyman saatiin tuntumaan entistä autenttisemmalta eikä vain jälleen yhdeltä hyvin geneeriseltä kauhutuotokselta.

Dastmalchiania (The Dark Knight, Dune, Blade Runner 2049) jännitti aluksi astua omaan rooliinsa kauheuksia kokeneena Lesterinä. Hän on suuri King-fani ja alkuperäisnovelli olikin hänelle tuttu tarina jo entuudestaan. Roolin ulottuvuudet ovat kovin syvät ja vasta Savagen sekä tuottajien kanssa pidempään keskusteleminen onnistui vakuuttamaan hänet siitä, että hän on tarpeeksi kyvykäs tekemään hahmolle, ja sitä kautta myös koko elokuvalle, oikeutta.

”Rob oli todella mahtava opas [elokuvan] läpi. Ja myös Chris. Heti, kun istahdin alas hänen kanssaan, välillemme muodostui hyvin voimakas energia”, näyttelijä selittää. Dastmalchian kokeekin tekijätiimin yhteishengen ja luottamuksen toisiaan kohtaan olleen alati läsnä, mikä vahvistaa hyvin myös Blairin aiempaa kommenttia kuvausilmapiirin positiivisuudesta.

Hänen vastauksensa myötäilevät myös Savagen mainintaa improvisaation oleellisesta osallisuudesta projektin valmistumiseen. Hän kertoo, että vaikka kaikki tekivät tietysti omilla tahoillaan valmistutumista kohtauksiin, he uskalsivat silti aina olla myös vastaanottavia kollegoidensa uudenlaisille, kuvaushetkissä syntyville tulkinnoille.

The Boogeyman saapuu pelottelemaan yleisöjä elokuvateattereissa perjantaista 2. kesäkuuta alkaen. Stephen King -tarinoiden fanit pääsevätkin siis käynnistämään kesänsä mielekkäällä tavalla. Elokuvan tunnelmiin pääsee virittäytymään alta löytyvän trailerin kanssa.

Lisää viimeaikaisia haastattelujamme:

Lisää luettavaa