Jäähyväisten aika – haastattelussa Guardians of the Galaxy Vol. 3:n tekijätiimi

Episodi osallistui Marvel-uutuuden tiimoilta järjestettyyn lehdistökonferenssiin ja pääsi kuulemaan, kuinka seikkailun ohjaaja, näyttelijät sekä itse Kevin Feige fiilistelivät Guardians-trilogian ja tärkeän MCU-aikakauden päätöstä.

11.5.2023 18:30

Guardians of the Galaxy -poppoo tuli MCU:n elokuvayleisöille tutuksi ensi kertaa vuonna 2014 julkaistun elokuvan myötä. Trilogian ensimmäinen osa oli ensimmäinen kerta, kun franchise keskittyi kokonaan ei-Kostaja-hahmoihin, mikä oli studiolle pienoinen riskin paikka. Yleisö kuitenkin lämpeni tuntemattomammalle joukkiolle mainiosti ja nyt galaksin sekalaisista hylkiöistä koostuvan sankarijoukon omaan seikkailuun päästään suuntaamaan jo kolmatta kertaa. Guardians of the Galaxy Vol. 3 valloitti Suomen valkokankaat viime viikon keskiviikkona 3. toukokuuta.

Uutuuselokuvan tiimoilta järjestettiin virtuaalinen lehdistötilaisuus, johon myös Episodi sai kutsun. Paikalle elokuvasta keskustelemaan saapuivat sen ohjaaja-käsikirjoittaja James Gunn, tähdet Chris Pratt, Pom Klementieff, Karen Gillan, Sean Gunn, Maria Bakalova, Will Poulter ja Chukwudi Iwuji sekä itse Marvel Studiosin pomo Kevin Feige. Tilaisuuden vetäjänä toimi näyttelijä Nathan Fillion, joka nähdään mukana elokuvan seikkailussa myöskin.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 tuo valkokankaille jo järjestyksessään 32. MCU-tarinan. Galaksin vartijat yrittävät edelleen toipua Endgamen tapahtumista, kun he joutuvat yhtäkkiä taistoon aikaa vastaan pelastaakseen ystävänsä Rocket-pesukarhun. Samalla heille myös selviää synkkiä paljastuksia pienikokoisen ystävänsä menneisyydestä. Eläinrakkaiden katsojien onkin syytä varautua kuvastoon ja teemoihin, jotka saattavat jäädä kummittelemaan takaraivoon vielä teatterisalista poistumisen jälkeenkin.

Vol. 3 on näillä näkymin viimeinen kerta, kun Guardians-joukkio päästään näkemään yhteisellä matkalla MCU-tuotosten puitteissa. Ohjaaja Gunnilla – joka puuhailee tällä haavaa kilpailevan DC-studion päämiehenä – oli omat suuret haaveensa trilogian suhteen, kun hän aloitti ensimmäisen elokuvan suunnittelun noin 12 vuotta sitten.

”Minusta tuntui, että maailma kaipasi avaruusfantasiaa, joka on erilainen kuin mitä olemme nähneet aiemmin,” hän kertoo. Tärkeää oli siis tuoda valkokankaille jotain, mikä tuntuisi tuoreelta supersankareita säännöllisesti näkevän yleisön silmissä. Guardians of the Galaxy onnistuukin tuomaan yhteen joukon eritaustaisia, omaa tietään etsiviä hylkiöitä, mikä erottaa hahmojoukon monista muista MCU:ssa nähtävistä ryhmistä. Tämä myös tarjoaa katsojille laaja-alaista samastumispotentiaalia. Ripotellaan mukaan vielä tujaus Gunnille ominaista huumoripuolta ja voilá – kolme hittielokuvaa on syntynyt.

Koko franchisen päämies Feige osoittaa hänkin suurimman kunnian sarjan menestyksestä Gunnin suuntaan. ”[Guardians-elokuvat] toimivat oudolla tapaa. Ne toimivat täysin James Gunnin ansiosta. — [N]e edustavat jotain ainutlaatuista koko MCU:n kattavuudessa, mistä olen hyvin ylpeä”, hän tarkentaa. Siksi hän onkin myös antanut Gunnille vapaammat kädet näihin projekteihinsa kuin franchisen muiden osien kohdalla. Niiden on aina ollut tarkoitus muodostaa selkeä oma kokonaisuutensa, vaikka Ikuisuuskivillä on toki ollut oma osuutensa asioiden kulussa, joten pelivaraa luovuudelle on ollut riittoisammin.

Taiteellisten vapaustensa lisäksi Gunn mainitsee elokuvien suosioon auttaneen suuresti myös sen, ettei hän ole palkannut projektiin mukaan itseään täynnä olevia idiootteja. Hän kuvaileekin näyttelijäkaartiaan vuolaasti positiiviseksi, myötätuntoiseksi, rakastavaksi ja miellyttäväksi poppooksi, jonka kanssa kuvauspäivät ovat tuntuneet jatkuvasti hauskoilta kokemuksilta. Siksi siirtyminen muiden projektien kelkkaan näiden ihmisten ja heidän esittämiensä hahmojen parista tuntuukin omalla tavallaan kovin surulliselta.

Myös näyttelijät ovat kiitollisia ja tyytyväisiä matkaansa hahmojensa sekä ohjaajansa kanssa. Peter Quillia eli Star-Lordia esittävä Pratt olisi valmis jatkamaan työskentelyä koko tiimin kanssa vielä tulevaisuudessakin, joko uuden Marvel-projektin tai kokonaan uuden konseptin parissa. Sekä Guardians-elokuvien tekeminen että valkokankaille päätyneet lopputulokset ovat hänestä olleet mahtavia: ”Matka[mme] on ollut aivan upea.”

Prattille oli tärkeää pysyä mahdollisimman läsnä projektissa sen koko etenemisen ajan ja arvostaa työpäiviään. Hän ei tahtonut, että kokemuksesta jäisi hänelle mitään katumuksia. Hän pyrki myös levittämään tätä mentaliteettia kollegojensa pariin kuvausten aikana ja asettamaan moraalisen esimerkkiriman korkealle.

Gillan, joka esittää Thanoksen Nebula-tytärtä, ja Klementieff eli Mantis, josta paljastui uusi hyvin tärkeä seikka loppuvuodesta 2022 julkaistussa Guardians of the Galaxy Holiday Specialissa, kertovat Marvel-taipaleen olleen heille ennen kaikkea opettavainen kokemus. Rooli tarjosi Gillanille väylän tutkiskella perhesuhteita aivan uudella tavalla. Ainoana lapsena hänellä ei ole aiemmin ollut sisaruksia, mutta nyt hän kokee saaneensa jopa kaksi uutta perhettä: yhden valkokankaalla ja toisen kameroiden takana.

Klementieff puolestaan kokee löytäneensä uudenlaista syvyyttä tunneilmaisuunsa hahmonsa empaattikykyjen ansiosta. Hänestä – sekä Gunnista – on ollut erityisen mielenkiintoista tuoda valkokankaille supersankari, jonka kyvykkyys on sidoksissa nimenomaan tunteisiin räjähdysten, yli-inhimillisen voimakkuuden ja muun perinteisemmän supersankarirymistelyn sijaan.

”Lisäksi sain olla todella outo, mikä oli myös hauskaa. Se sujui minulta kuulemma luonnostaan”, Klementieff naurahtaa ja muut yhtyvät tähän samoin tein. ”James muutti elämäni. — Rakastan hahmoni näyttelemistä ja olen todella kiitollinen Jamesille tästä hänen antamastaan tilaisuudesta. Ja siitä, että olen saanut työskennellä kaikkien näiden upeiden näyttelijöiden kanssa”, hän jatkaa.

Ohjaaja Gunnin veli Sean Gunn palaa porukkaan hänkin. Alussa hän jännitti mukana oloa, koska ajatteli muiden kohtelevan häntä oudosti perhesuhteensa takia. Kuten hänen hahmonsa Kraglin, myös Gunn etsi siis omaa paikkaansa ryhmän joukossa. Mutta molemmat onnistuvat lopulta kasvamaan osaksi tiimiään.

Gunnilla on trilogiassa kuitenkin myös toinen erityisen tärkeä rooli: hän vangitsi kuvausten aikana Rocket-pesukarhun liikkeet ja tarjosi muille näyttelijöille samalla jotain konkreettista mihin reagoida. Hän vertaa Rocketin luomista viestikilpailuun, jossa hänen veljensä hoitaa ensimmäisen osuuden käsikirjoittaessaan hahmon ja hän vastaa toisesta osuudesta toteuttamalla fyysisen näyttelemisen kuvausten aikana. Siitä vastuukapula siirtyy sitten erikoistehostetiimille ja lopulta Bradley Cooperille, joka kuullaan Rocketin äänenä. Hän kokeekin näyttelemisen olevan ennen kaikkea luovaa yhteistyötä, ei yksilöurakointia: ”Homma toimii, kun pystymme kaikki työskentelemään yhteisen tavoitteen eteen.”

Tuttujen sankareiden lisäksi Guardians of the Galaxy Vol. 3 esittelee jälleen myös uuden pahansuovan vastustajan, High Evolutionaryn. Iwuji työskenteli roolin saadessaan Gunnin kanssa DC:n Peacemaker-sarjan parissa, mutta silti siirtyminen Marvelin pariin veti hänet hyvällä tapaa sanattomaksi. Hänellä oli hyvin aikaa pohdiskella hahmonsa luontoa ja pureutua tämän ytimeen; hän nostaa esiin termit ”hullu tiedemies” ja ”jumalkompleksinen pahis” kuvaillessaan hahmoaan. Myös klassinen musiikki toimi suurena innoittajana High Evolutionaryn muovaamisessa kaikkeen uhkaavuuteensa.

Iwujin lisäksi uutena kasvona mukana menossa nähdään myös Guardians-fani Poulterin esittämä Adam Warlock. Hahmon valkokangasensiesiintyminen on monien suuresti odottama asia ja hän myös tunsi jännityksen ja paineet saadessaan roolin itselleen. Poulter kertoo olleensa hermostunut ennen kuvausten alkua joutuessaan astumaan uutena tulokkaana jo useamman elokuvan yhdessä tehneen tiimin keskuuteen. Huolet haihtuivat onneksi kuitenkin pikaisesti kaikkien osoittauduttua vallan mukaviksi tuttavuuksiksi, jotka saivat helposti hänet tuntemaan olonsa tervetulleeksi.

”[James] ottaa asiakseen tehdä kuvauksista todella hauskan ympäristön ja ympäröi itsensä hienoilla ihmisillä. Jokaisella osastolla, ei vain näyttelijäpuolella. — Mikä on todella tärkeää”, Poulter avaa positiivista MCU:n ensikosketustaan lisää. Hän myös piti oman kokemuksensa ja Adamin kokemusten rinnakkaisuudesta; kumpainenkin joutuu sopeutumaan uudenlaiseen ympäristöön ja dynamiikkoihin omilla tahoillaan.

Kolmantena uutuuskasvona Guardians of the Galaxy Vol. 3 esittelee elokuvayleisölleen avaruuskoira Cosmon, jolle äänensä ja eleensä antaa Oscar-ehdokas Bakalova. Gunn vakuuttui naisen eläytymisestä oitis ja Bakalova on edelleen riemuissaan saatuaan tilaisuuden liittyä Vartijoiden joukkoon karvaisen nelitassun muodossa. Hän esitti Neuvostoliiton Laika-koiraan pohjaavaa hahmoa jo myös suoratoiston puolella aiemmin mainitussa Holiday Special -pätkässä.

Bakalova nostaa tärkeimmäksi seikaksi esiintymisestään mielikuvituksen käytön sekä käytännönläheisyyden. Hän pääsi ottamaan yhteyttä sisäiseen lapseensa sekä irrottelemaan motion capture -asussa oikein kunnolla. Hän viihtyi kuvauspaikalla jopa niin hyvin, että vietti siellä aikaa omien kuvausvuorojensa lisäksi mielin määrin.

”Vaikka [Cosmo] ei olekaan elokuvan tärkein hahmo, vietin Marian seurassa melkeinpä enemmän aikaa kuin kenenkään muun kanssa. Koska hän vain rakasti olla kuvauspaikalla ja katsella muita näyttelijöitä”, Gunn paljastaa.

Ja kun kerran puhe on Guardians of the Galaxysta, ei sovi toki unohtaa sen musiikillista puolta. Jokaista sarjan elokuvista on säestänyt kavalkadi tunnettuja kappaleita usealta eri vuosikymmeneltä eikä Vol. 3 ole tässä suhteessa poikkeus sekään.

Gunnilta kysytäänkin, kuinka hän valitsee musiikit näihin elokuviinsa. Prosessi lähtee liikkeelle hänen mukaansa osittain jo ennen käsikirjoitusvaihetta ja osittain sen aikana. Hän pitää listaa Guardians-henkisistä kappaleista, joita on helppo lisäillä kohtauksiin. Joskus taas kohtaukset syntyvät ensin ja musiikki selkenee vasta myöhemmin. Ja toki nyt, kun Vol. 1 ja Vol. 2 -soundtrackit ovat osoittautuneet suurhiteiksi, musiikkivalintojen vastuullisuus on lisääntynyt myös paljon.

”[Guardians-soundtrackit] ovat muuttaneet joidenkin artistien elämää ja heillä on nyt isoja hittikappaleita. Haluan tarjota ihmisille hyvien bändien tekemää hyvää musiikkia”, Gunn selittää. Elokuvatrilogian musiikkeja pääsee tunnelmoimaan esimerkiksi Spotifyn kautta täältä.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 pyörii nyt Suomen ja maailman elokuvateattereissa. Vilkaise elokuvan virallinen traileri alta.

Lisää luettavaa