Legendaarinen Pirkko Saisio pitää Aku Louhimiehen kohtelua kohtuuttomana

Saisio tuntee sympatiaa niin Louhimiestä kuin hänen ohjaksissaan olleita naisia kohtaan.

Legendaarinen, Finlandia-palkittu kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja Pirkko Saisio antoi Verkkouutisille kipakan haastattelun #MeToo-liikkeestä. Hän tuli maininneeksi myös Lauri Törhösen ja Aku Louhimiehen tapaukset, pitäen näitä kahta täysin erilaisina.

”Törhöstähän on syytetty suoraan seksuaalisesta häirinnästä kun taas Louhimiestä kyseenalaisista (ohjaus)metodeista. Ne ovat menneet vähän kuin samaan piikkiin, vaikka heitähän syytetään ihan eri asioista”, Saisio muistuttaa.

Haastattelussa Saisio myös huomauttaa, etteivät Ylen A-studio ja Arto Nyberg ole mitään oikeudenkäyntipaikkoja. ”Tällaiset tilanteet ovat kohtuuttomia kenelle tahansa meistä.” Häntä ärsytti myös, kuinka eri haastatteluiden jälkeen analysoitiin Louhimiehen anteeksipyynnön aitoutta ja katumuksen määrää.

”Miksi hän ei yrittäisi puolustautua? Sehän on ihmisen luonto. Näen tämän kauhean julmana. Oikeus puolustautua ja ihmisarvo – ne täytyvät olla niilläkin, jotka ovat toimineet väärin.” Hän painottaa, että Louhimiehen saapuminen Jussi-gaalaan aiemmin tänä vuonna oli ”jumalaton rohkeuden osoitus”.

Saisio kuitenkin painottaa #MeToon olevan tärkeä kampanja ja ettei seksuaalista hyväksikäyttöä tule sallia ja että siihen tulisi puuttua – mikä nostaakin Saisiolle kysymyksen miksei kukaan silminnäkijä Törhösen tai Louhimiehen ympärillä tehnyt asialle mitään.

Käsikirjoittaja Leena Virtanen kritisoi Saision haastattelua Helsingin Sanomien kolumnissaan kärkevin sanankääntein, havaiten silloin tällöin näkevänsä kuilun 1950-60-luvuilla syntyneiden ja sitä vanhempien naisten ajattelussa verraten nuorempaan sukupolveen.

Seuraavana päivänä Saisio kirjoitti vastineen Virtaselle Helsingin Sanomiin, jossa kirjoitti mm. ettei näe ristiriitaa #MeToon arvojen kannattamisessa, ilmaisten samalla huolensa kuinka yksilön oikeusturva ja inhimillinen kohtelu kampanjassa toteutuu. ”Tunnen samaan aikaan myötätuntoa sekä julkisuudessa Louhimiehen metodeista avautuneita naisia kuin Louhimiestäkin kohtaan”, Saisio tiivistää.

Pirkko Saisio on kirjoittanut kymmeniä kirjoja ja lukuisia käsikirjoituksia, joista monet hän on ohjannut teatteriin. Elokuvakäsikirjoitukset hän on tehnyt mm. puolisonsa Pirjo Honkasalon elokuviin Tulennielijä ja Leonardon ikkunat. Honkasalon menestynyt elokuva Betoniyö perustuu Saision samannimiseen romaaniin.

Kuva Ylen dokumenttisarjasta Ammatti suomalainen kirjailija

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut