Marvel haastaa sarjistaiteilijoiden perilliset oikeuteen, jotta Disney saisi pidettyä suosikkihahmojen tekijänoikeudet itsellään

Saapa nähdä miten tässä kiistassa käy.

Marvel on haastamassa sarjakuvataitelijoiden perilliset oikeuteen, jotta Disney saisi pidettyä muun muassa Kostajien ja muiden tuttujen suosikkihahmojen oikeudet itsellään. Kyseessä ovat Iron Manin, Spider-Manin, Doctor Strangen, Ant-Manin, Hawkeyen, Black Widow’n, Falconin, Thorin ja vastaavien Marvelin tunnetuimpien supersankareiden oikeuksista.

Legendaaristen sarjakuvataiteilijoiden Stan Leen, Steve Ditkon ja Gene Colanin perilliset ovat tehneet useita tekijänoikeudellisia purkamisilmoituksia Yhdysvaltain tekijänoikeustoimistolle. Perilliset pyrkivät saamaan hahmojen oikeudet itselleen.

Marvel väittää, että nämä hahmot syntyivät niin sanotusti ”work for hire”, eli hahmot ovat syntyneet tavallisten töiden yhteydessä työsopimusten mukaisesti, täten perillisillä ei ole oikeuksia hahmoihin.

Marvel käyttää oikeudessa Ryhmä X:n, Thorin ja Iron Manin luojan Jack Kirbyn perillisten saamaa ennakkopäätöstuomiota. Kirbyn perilliset pyrkivät hankkimaan hahmojen tekijänoikeudet itselleen, mutta eri oikeudelliset elimet puolsivat Marvelin näkemystä siitä, että hahmot syntyivät normaalin työn merkeissä.

Marvelin lakimiestiimin johtaja Daniel Petrocelli kertoo, että uusissa haasteissa on kyse täysin samasta asiasta.

Lähde: JoBlo

Aiheeseen liittyvät elokuvat