Marvelilla on meneillään jonkinlainen uudelleenorganisointi – mitä se tarkoittaa tuleville elokuville?

Toivottavasti kaikki menee parempaan suuntaan.

3.4.2023 19:11

Marvelin elokuvauniversumi eli MCU on kokenut pikaisen mullistuksen. Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger kertoi noin 7 000 työntekijän irtisanomisista, ja se vaikutti myös Marvelin toimintaan.

Marvel Entertainment (sarjis- ja huvipuistopuoli) liitetään ilmeisesti Marvel Studiosin pomon Kevin Feigen johdettavaksi, kun Ike Perlmutter sai potkut. Perlmutter oli työskennellyt Marvelilla 2000-luvun alusta. Hän vahti Marvel Studiosin elokuvatuotantoja vuoteen 2015 saakka, kunnes otti yhteen Feigen kanssa.

Perlmutterin kerrotaan olleen todella tiukka budjettien kanssa ja käyttäytyneen jopa rasistisesti.

Samalla Victoria Alonso erosi, tai oikeastaan hänet erotettiin. Alonso oli työskennellyt MCU:n parissa jo ensimmäisestä Iron Manista lähtien. Huhujen mukaan homoseksuaali Alonso otti yhteen Disneyn kanssa, koska yhtiö halusi blurrata Ant-Man and the Wasp: Quantumanian kohtauksesta kaupan ikkunan, jossa oli Pride-muistoesineitä Kuwaitissa. Kuwaitissa on äärimmäisen tiukat LGBTQ+-lait.

Alonso oli myös kritisoinut julkisesti Disneyn entistä toimitusjohtajaa Bob Chapekia tämän Don’t Say Gay -lakimuutokseen liittyvistä myönteisistä kommenteista.

Alonson lakinainen Patty Glaser uhkaa Disneytä rajuilla oikeustoimilla.

Toisten huhujen mukaan Alonso oli ”kuninkaantekijä”, eli laittoi mielestään ikäviä ihmisiä mustalle listalle ja suosi vain häntä miellyttäviä tekijöitä. Marvelin erikoistehosteiden parissa työskennelleet ihmiset ovat paljastaneet työolojen olleen äärimmäisen toksiset Alonson johdossa. Vaikeuksia on ollut etenkin Marvelin pienempien tuotantojen kuten She-Hulkin kanssa.

Samalla MCU:n seuraavaa pääpahista, Kangia, esittävä Jonathan Majors on keskellä perheväkivaltatapausta. USA:n armeija veti jo kaksi Majorsin tähdittämää mainosta markkinoilta. Disney ei ole vielä kommentoinut asiaa. Majorsin lakimies väittää miehen olevan syytön.

Paljon on myös puhuttu Marvelin nelosvaiheen tuotantojen laadusta, ja siitä, kuinka vitosvaiheen käynnistänyt Quantumania on studion suurimpia kriittisiä ja taloudellisia floppeja.

Onko kyseessä supersankariväsymystä, vai vain se karu fakta, että tuotantojen laatu on laskenut rajusti verrattuna edellisten vaiheiden elokuviin? Edes Black Panther: Wakanda Forever ei onnistunut rikkomaan miljardin dollarin rajaa.

Samalla tulevien elokuvien käsikirjoittajia vaihdellaan kuin sukkia.

Lue pitkä juttu Kotakusta.

Lisää luettavaa