Miksei Insomniassa ei ole mitään nolanmaista? Tähtiohjaaja paljastaa syyn

Nolanin mukaan Insomnian kohtaukset harjoiteltiin vasta kuvauspaikalla.

26.12.2022 22:00

Oppenheimeria parhaillaan työstävän Christopher Nolanin tyylin tunnistaa välittömästi. Jo ensiohjaus Memento (2000) teki vaikutuksen nurinkurisella tarinankerronnallaan.

Mementoa seurannut Insomnia (2002) on kuitenkin poikkeus Nolanin tuotannossa. Ei siksi, että elokuva olisi huono. Norjalaisen murhamysteerin uudelleenfilmatisointi on laadukas tekele, mutta siinä ei hypitä ajassa, mennä unien sisään tai lopusta alkuun. Toisin sanoen elokuvassa ei ole mitään nolanmaista. Miksi ohjaaja päätti tehdä niin ”tavallisen” elokuvan Mementon jatkoksi?

Insomnian julkaisun aikoihin tehdyssä Moviewebin haastattelussa Nolan kertoo, että alkoi tehtailemaan Insomniaa ennen kuin Memento oli edes teattereissa. ”En ajatellut, että kyseessä olisi tyylillinen jatkumo Mementolle. Alkuperäinen versio innoitti minua ja nautin vapaudestani tehdä elokuvasta omanlaiseni”.

Asiaan saattoi vaikuttaa myös se, että Mementoon verrattuna Insomnian budjetti oli massiivinen ja Nolan työskenteli nyt Al Pacinon ja Robin Williamsin kaltaisten megatähtien kanssa. Paineet olivat kovat 32-vuotiaalle, uransa alkuvaiheessa olevalle ohjaajalle.

Kun Mementossa näyttelijät harjoittelivat suoritustaan kauan ennen kuvauksia, Insomniassa siihen ei ollut aikaa.

”Harjoittelimme kohtaukset kuvauspaikalla”, Nolan kertoi 2002. Katso haastattelu alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia