”Aivot narikkaan!” Jurassic World: Dominion on pöljä mutta viihdyttävä dinosaurusleffa – Tässä ensireaktiot

Dinosaurukset ovat jälleen täällä.

8.6.2022 10:30

Jurassic World –elokuvasarjan kolmas osa on saanut alaotsikon Dominion. Kahden edellisen elokuvan sankarit Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard kohtaavat alkuperäisestä Jurassic Park -trilogiasta tutut hahmot, joita esittävät Laura Dern, Jeff Goldblum ja Sam Neill.

Episodin toimitus kävi katsomassa Jurassic World: Dominionin ennakkoon Itäkeskuksen IMAX-salissa tiistaina. Alla ensireaktiomme.

Jouni Vikmanin tunnelmat ovat ristiriitaiset.

”Dinosauruselokuvia ei koskaan ole liikaa, mutta olisi mukavaa, jos niissä olisi järkevä juonikin pelkkien peräkkäin aseteltujen takaa-ajo- ja/tai pakoonjuoksukohtausten sijaan. On hienoa nähdä alkuperäisen Jurassic Parkin hahmoja Jurassic World -kontekstissa, mutta rajansa fanipalveluksellakin, joka vain hämmentää katsojia, joille jopa tarinaan vaikuttavat silmäniskut eivät merkitse mitään. Ehkä elokuva tuo saagan päätökseen päähenkilöittensä osalta, mutta koko Jurassic-maailman kannalta loppu on ympäripyöreän löperö.”

Jussi Huhtala piti elokuvaa näyttävänä, mutta dinosarustehosteet et eivät ole tuntuneet kehittyneen kolmessakymmenessä vuodessa.

”Kaikki on isompaa ja suurempaa mutta edelleen kovin tietokoneella rakennetun näköistä. Kokonaisuus on silti kohtalaisen toimiva, kun alkuperäiset starat ovat saaneet isommat roolit, ja mieleen tulevat vahvasti myös Bond- ja Indiana Jones -leffat. Mukana on muutama todella vetävä toimintajakso, ja ne pelastavat paljon, mutta ohjaaja Colin Trevorrow ei oikein hallitse rauhallisempia kohtauksia eikä osaa kirjoittaa kunnollista dialogia. Käsikirjoitus on muutenkin tahattoman koominen ja täynnä pöljiä yhteensattumia.”

Hannu Liekson mielestä kaksi edellistä elokuvaa olivat, kömpelyyksistään huolimatta, mukavia viihdepläjäyksiä kesään, mutta tämän tekemisen hyvin voinut jättää väliin.

”Mukaan täyteen ahdattuun käsikirjoitukseen oli tungettu teemoiksi geenimanipulaatiota, kloonauksen etiikkaa, suvaitsevaisuutta ja perheen merkitystä. Pahis oli ehkä kaikkien aikojen heikoin suoritus hänen ollen kuin Bill Gatesin ja alkuaikojen Bond-elokuvien Blofeldin heikkolahjainen lehtolapsi. Tutut ja uudemmat hahmot oli laitettu tiukkojen tilanteiden eteen ja lankoja yritetään sitoa yhteen, mutta heikolla menestyksellä.”

Niko Ikoselle elokuva aiheutti aiheutti ison pettymyksen.

”Eivätpä ne aiemmatkaan Worldit mitään mestariteoksia olleet, mutta tämä oli jopa niitäkin huonompi. Elokuva oli laadultaan tosi ailahtelevainen. Alkupuoliskon Maltalla tapahtuneen käppärymistelyn CGI oli luokattoman surkeaa. Myös kuvaus oli aivan tv-sarjatasoa. Elokuva parani hieman, kun hahmot saatiin vihdoin ja viimein Italiaan ja kauhuleffamaisiin kuvioihin, mutta senkin pilasi armoton nostalgiatykittely konkarikolmikon taholta. Kunnon fanipalvelusta ja vitsiläppäilyä. Tässä oli ikään kuin kaksi heikkoa elokuvaa liimattu toisiinsa. Kässärikin oli täysin idioottimainen ja katsojia aliarvioiva. Ei hyvä.”

Niklas Tirkkosen fiilikset olivat muita positiivisemmat:
”Jurassic World Dominion menee tarinallisesti ehkä sieltä mistä aita on matalin, mutta tekijät ovat kuitenkin onnistuneet luomaan viihdyttävän kokonaisuuden, jonka toinen puolisko nostaa dinosaurustoiminnan uudelle tasolle, eikä jätä nostalgiannälkäisiäkään kylmäksi. Ei muuta kuin aivot narikkaan ja leffaan!”

Jurassic World: Dominion tulee ensi-iltaan tänään 8. kesäkuuta. Varsinainen arvio julkaistaan vielä tällä viikolla.

Lisää luettavaa