Näitä yhdeksää suurta elokuvalegendaa Tarantino on haukkunut: ”Ei samassa sarjassa kanssani”, ”kadonnut syvälle omaan p*rseeseensä”

Puheet on miehellä kovat.

30.8.2022 20:31

Episodi uutisoi aiemmin, kuinka ohjaaja Quentin Tarantino lyttäsi uuden aallon nimekkään ohjaaja François Truffaut’n ”kompuroivaksi amatööriksi” ja vertasi tätä Ed Woodiin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Tarantino on lytännyt suuria elokuvantekijöitä. Indie Wire listasi tapauksia ylös.

Tarantino ei pitänyt David Lynchin Twin Peaks -elokuvasta Fire Walk With Me, mikä sai hänet haukkumaan ohjaajaa. ”Lynch on kadonnut niin syvälle omaan perseeseensä, ettei minulla ole halua nähdä uutta Lynchin elokuvaa ennen kuin kuulen jotain muuta.”

Toinen uuden aallon ranskalainen Jean-Luc Godard sai myös osansa. ”En pidä Godardista enää. Hän on kuin Frank Frazetta. Pidät hänestä hetken ja hänestä tulee hetkeksi sankarisi. Alat piirtää samaa paskaa kuin hän ja sitten kasvat siitä yli. Minusta Godard on sellainen elokuvantekijänä.”

Orson Wellesiä kohtaan Tarantino on myöntänyt tuntevansa ”veljellistä vihamielisyyttä”, vaikka Wellesin elokuvat ovatkin ”ok”.

”Minusta Hitchcockin opetuslapset veivät hänen elokuvalliset ideansa pidemmälle. Rakastan Brian De Palman Hitchcock-elokuvia. Rakastan Richard Franklinin ja Curtis Hansonin Hitchcock-meditaatioita. Pidän niistä enemmän kuin alkuperäisestä Hitchcockista.”

Oliver Stone ohjasi Tarantinon käsikirjoittaman elokuvan Natural Born Killers – Syntyneet tappajiksi. ”Yksi juttu mikä siinä käsikirjoituksessa oli, että pyrin saamaan kaiken näkymään käsiksessä. Kun luet sitä, näet elokuvan. Miksei hän tehnyt edes puolta siitä? Työ oli tehty hänen puolestaan.”

Stanley Kubrickia hän pitää kaksinaismoralistina Kellopeliappelsiinin takia. ”Hän sanoi, ettei tee elokuvaa väkivallasta, vaan elokuvan väkivaltaa vastaan. Painu helvettiin! Minä ja hän tiedämme, että hänen munansa oli kovana koko ajan kun hän kuvasi ensimmäistä kahtakymmentä minuuttia, hän ei pystynyt pitämään housuja jalassaan koko aikana kun hän leikkasi ja sävelsi sitä.”

David Fincheriä hän pitää aikakautensa parhaimpiin lukeutuvana ohjaajana, mutta ei arvosta sitä ettei tämä kirjoita itse elokuviaan.

”Hän ei ole samassa kategoriassa kanssani, koska olen ohjaaja ja käsikirjoittaja. Se tekee siitä eri asian. Minusta siinä on hohtoa, kun kaikki alkaa tyhjältä paperinpalalta. Jos mietitään Kunniattomia paskiaisia, jos äitini ei olisi koskaan tavannut isääni, sitä ei olisi olemassa missään muodossa.”

Myöskään John Ford ei lukeudu Tarantinon suosikkeihin. ”Amerikkalaisten länkkärien sankareihini ei selvästikään lukeudu John Ford. Liioittelematta, vihaan häntä. Unohdetaan ne kasvottomat intiaanit, joita hän tappoi kuin zombeja. Juuri sellaiset ihmiset pitivät yllä ajatusta anglosaksisesta ihmisyydestä verrattuna kaikkien muiden ihmisyyteen. Ja se näkyy 30-, ja 40-lukujen elokuvassa. Jopa 50-luvulla.”

Lisää luettavaa