Natsien varastama myyttinen elokuva löytyi – mestariteos saa pian ensi-iltansa

Elokuvataiteesta ja historiasta kiinnostuneille mielenkiintoinen tapaus.

Natsit saivat toisen maailmansodan aikana haltuunsa mestariteoksena pidetyn, fasismia kritisoivan lyhytelokuvan Europa, jonka jälkeen se katosi jäljettömiin. Europa on puolalaisen avioparin Stefan ja Dranziszka Themersonin tekemä lyhytelokuva, joka on saanut myyttisen maineen elokuvahistoriassa.

Kukaan ei tiennyt kopiota elokuvasta olevan olemassa, kunnes sellainen löytyi vuonna 2019. Picleki Institue kertoi avioparin perilliselle Jasia Reichardtille, että elokuva saattaisi olla Saksan kansallisarkistossa Bundesarchivessa. Elokuva löytyi kuin löytyikin Saksasta, ja se on saamassa näytöksen Lontoon elokuvajuhlilla 6. lokakuuta.

Tämä on todellakin yksi viime vuosien merkittävimmistä elokuvalöydöistä, eurooppalaisen avantgarden suuri menetetty teos ja tärkeä vahvistus Stefan ja Franciszka Themersonin tärkeästä panoksesta elokuvahistoriassa, brittiläinen taidejärjestö LUX kertoi.

Elokuva perustuu Anatol Sternin samannimiseen, futuristiseen vuoden 1925 runoon. Themersonit tekivät Europan aikoinaan makuuhuoneessaan Varsovassa, ja siinä kuvataan heidän todistamaansa kauhua ja moraalista rappiota Puolassa.

Lähde: The Guardian

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut