Netflix maksaa osaaville työntekijöilleen huimia palkkoja – toimitusjohtaja selitti miksi se on kannattavaa

Mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa.

29.9.2020 14:33

Vice-julkaisun Nick Kolakowski kertoi kolumnissaan Netflixin palkkauspolitiikasta. Suoratoistojättihän on kuuluisa siitä, että se maksaa työntekijöilleen todella muhkeita palkkoja. Levels.fyi -sivuston tietojen perusteella Netflixin ohjelmistosuunnittelijat tienaavat noin 400 000 euroa tai jopa enemmän vuodessa.

Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings on perustellut isoja palkkoja työntekijöiden arvolla yritykselle. Hänen mielestään paras ohjelmoija ei ole 10 kertaa arvokkaampi kuin tavallinen ohjelmoija vaan jopa 100 kertaa arvokkaampi.

Hastingsin mukaan parhaiden ohjelmistokehittäjien kyvyt yltävät muuhunkin kuin työnteon nopeuteen. Hän arvelee lahjakkaiden koodareiden pystyvän myös ratkaisemaan enemmän abstrakteja ongelmia, olemaan uskomattoman luovia ja näkemään käsitteellisiä malleja, joita muut eivät näe.

Hastings kertoi myös poikkeuksellisen lahjakkaiden ohjelmistosuunnittelijoiden suosimisen mahdollistavan henkilöstön lukumäärän pitämisen maltillisena.

– Työntekijöiden johtaminen on hyvin vaikeaa ja vaatii paljon työtä, Hastings tuumi.

– Keskinkertaisesti menestyvien työntekijöiden johtaminen on vaikeampaa ja enemmän aikaa vievää. Pitämällä organisaatiomme pienenä ja tiimimme kevyenä, jokaisella esimiehellä on vähemmän hallittavia ihmisiä, joten esimiehet voivat tehdä parempaa työtä, Hastings jatkoi.

Netflix on menestynyt hyvin viime vuosina, joka Hastingsin mielestä todistaa hänen olevan palkkauspolitiikassaan oikeassa. Teknologiateollisuudessa on silti pohdittu paljon sitä, ovatko poikkeukselliset softakehittäjät todellakin niin moninkertaisesti parempia ja tehokkaampia kuin kollegansa.

Kolumnin kirjoittaja Kolakowski mainitsikin erään teknologia-alan työntekijän kertoneen kolikon kääntöpuolesta – lahjakkaasta ja omapäisestä sovelluskehittäjästä Rickistä. Hän teki töitä paljon, mutta omi projektit itselleen, koska muut eivät ymmärtäneet hänen ”nerokasta” koodiaan. Lopulta hänen ”huonommat” kollegansa eivät ymmärtäneet superkoodarin lähdekoodia lainkaan, eikä sitä oltu myöskään dokumentoitu mitenkään. Lopulta Rick päätyi lähtemään yrityksestä vihaisena.

Rickin kollegat saivat väitetysti uudelleenkirjoitettua koodista myöhemmin elegantimpaa ja tehokkaampaa. Myös tuottavuus kasvoi, koska firmassa ei ollut enää ”hulluja neroja”.

Lue myös: Game of Thrones -luojien Netflix-sarja sai senaattorit varpailleen – eivät halua tieteiskirjaan perustuvaa sarjaa tehtävän

Lisää luettavaa