Netflixin uusi scifisarja aiheuttaa raivoa Kiinassa – etenkin alkukohtaus kiristää hermoja

Joidenkin mielestä sarja ei myöskään ole tarpeeksi kiinalainen.

28.3.2024 06:00

Netflixissä on katsottavana uusi scifisarja nimeltään 3 Body Problem. Sarja on David Benioffin ja D. B. Weissin (Game of Thrones) luotsaama, ja se perustuu kiinalaisen Liu Cixinin maailmanlaajuisesti suosittuun kirjaan Kolmen kappaleen probleema (2008). Tarina yhdistää eri aikakausia, ja sarjassa tarina alkaa Kiinasta, Mao Zedongin johtaman verisen kulttuurivallankumouksen ajalta.

CNN kertoo, että Kiinan sosiaalisessa mediassa on närkästytty sarjasta, sillä ainakin joidenkin mielestä se esittää Kiinan huonossa valossa. Tällaiset ajatukset kumpuavat varmasti etenkin heti ensimmäisessä jaksossa näytettävästä väkivaltaisesta, julkisesta spektaakkelista.

Torilavalle tuodaan vastavallankumouksellisia nöyryytettäväksi yksi toisensa perään, ja lopulta yksi uhreista hakataan kuoliaaksi kansalaisten pällistellessä tapahtumaa. Kaiken lisäksi ilmiantajana toimivat hänet kollegansa ja vaimonsa. Vastaavanlaiset tapahtumat olivat yleisiä kulttuurivallankumouksen aikana, kun luokkavihollisia metsästettiin.

3 Body Problem.

Kiinan isänmaallisimpien internetin käyttäjien keskuudessa elokuvasovitusta on väitetty poliittiseksi, ja jotkut syyttivät suuren budjetin amerikkalaistuotantoa siitä, että se saa Kiinan näyttämään huonolta. Jotkut ovat menneet kritiikissään jopa niin pitkälle, että koko sarja olisi luotu pelkästään Kiinan mustamaalaamiseksi.

Osa kiinalaisista on uskaltanut puolustaa sarjaa. Heidän mukaansa lavakohtaus seuraa tarkasti kirjan tapahtumia, ja on todenmukainen historian kanssa.

– Historia on paljon absurdimpaa kuin tv-sarja, mutta te teeskentelette, ettette näe sitä, eräs kommentoija sanoi suositulla arvostelusivustolla Doubanissa.

Sarjan alkuhetkiä.

Kirjan kirjoittanut Liu sanoi vuonna 2019 New York Timesille, että hän halusi aloittaa tieteiskirjansa kulttuurivallankumouksella, mutta pelkäsi, ettei kirja selviäisi sensuurikoneiston läpi. Hän hautasikin arveluttavimmat hetket keskelle tarinaa – toisin kuin sarja. Englanninkielisessä kirjaversiossa ne ovat alussa – Liun siunauksella.

3 Body Problem ei ole myöskään ollut tarpeeksi kiinalainen joillekin katsojille. Sarjassa on kansainvälinen näyttelijäkaarti, ja suuri osa tapahtumista on sijoitettu nykypäivän Lontooseen.

Sarja on katsottavissa Netflixissä. Alla traileri.

Lue myös: Vielä hetken Netflixissä: Vuoden 2014 leffasta tehtiin monta versiota – syynä huoli uskonnollisista tahoista – Episodi.fi

Lähde: CNN

 

 

Lisää luettavaa