Nyt Netflixissä: Huima ja realistinen leffa on sotahistorioitsijan suosikki – ”sotaelokuvaa ei pitäisi tehdä mukavissa oloissa”

IMDb-arvosana on 7,3.

7.3.2024 06:00

Netflixin valikoimassa on nyt elokuva 317. osasto (1965).

Laosissa vuonna 1954, kahdeksan päivää ennen ranskalaisten tappiota Indokiinan sodassa, 317. joukkue – neljä ranskalaista sotilasta ja 41 laosilaista taistelijaa – on saanut käskyn jättää etuvartioasemansa ja vetäytyä Diên Biên Phun tasangolle, jossa Ranskan armeija on jäämässä jumiin.

Kokemattoman ja idealistisen sotilasluutnantti Torrensin, joka on juuri valmistunut sotilasakatemiasta, ja adjutantti Willsdorfin, toisen maailmansodan Werhmacht-veteraanin, johdolla ryhmän on ylitettävä 150 kilometriä viidakkoa. Tippuva sadevesi, vihamielinen luonto ja Viêt-minhien väijytykset asettavat heidät kuitenkin jatkuvaan vaaraan.

Ohjaajana Pierre Schoendoerffer. Näyttelijöinä Jacques Perrin, Bruno Cremer, Pierre Fabre, Manuel Zarzo, Boramy Tioulong sekä Saksi Sbong.

Elokuva kuvattiin kuuden hengen kuvausryhmällä keskellä kambodžalaista metsää sadekauden aikana. Äärimmäinen realismi säilyy koko elokuvan ajan, ja se on kuvattu vajaat kymmenen vuotta todellisten tapahtumien jälkeen.

Ranskalainen sotilasrutiini, harjoitukset ja jargon on kuvattu pieteetillä. Ohjaa Schoendoerffer sanoi asettaneensa ”sotahallinnon” kuvausten ajaksi. Hän tuumi myös, että ”sotaelokuvaa ei pitäisi tehdä mukavissa oloissa”.

Tunnettu sotahistorioitsija Antony Beevor fanittaa elokuvaa, vaikka hän ei pidä suurinta osaa sotaelokuvista kovin suuressa arvossa.

– Tämä on se alkuperäinen Platoon, jonka formaattia ohjaajat yrittivät myöhemmin seurata, mutta epäonnistuivat, Beevor sanoi.

Taistelu Algeriasta (1966) on Beevorin suosikeissa kakkosena. Alla traileri.

Lue myös: Nyt HBO Maxissa: Josh Brolin vihaa tätä ”paskaa” toimintaelokuvaa – edes bussilastillinen niminäyttelijöitä ei pelastanut – Episodi.fi

Lähde: Wikipedia

Lisää luettavaa