Netflixissä on nyt Martin Scorsesen mahtava klassikkoleffa – loppukohtaus aiheutti aikoinaan buuauksia ja hämmennystä

IMDb-arvosana on 8,2.

7.3.2023 21:55

Netflixissä on katsottavana Martin Scorsesen ohjaama klassikkoelokuva Taksikuski (1976). Näyttelijöinä oikeassa elämässäkin vasta 12-vuotias Jodie Foster, Robert De Niro, Harvey Keitel, Cybill Shepherd, Peter Boyle ja Albert Brooks.

New Yorkiin sijoittuva elokuva kertoo taksikuskiksi ryhtyneestä yksinäisestä Vietnamin sodan veteraanista. Ahdistunut, yksinäinen ja uneton Travis Bickle ajaa öisin taksia New Yorkin pahamaineisimmilla alueilla.

Joka yö hän tapaa toinen toistaan oudompia ihmisiä. Valoa Travisin elämään tuovat kaunis Betsy, johon Travis on ihastunut, sekä huonoille teille ajautunut 12-vuotias Iris, jonka hän haluaa hinnalla millä hyvänsä pelastaa sutenöörin kynsistä. Elokuva keskittyy ihmisen eristäytyneisyyteen ja vainoharhoihin sekä haluun kaupungin saastan ja likaisuuden poistamisesta.

Voitti palkinnon yleisön järkytyksestä huolimatta

Elokuvassa nähdään väkivaltainen loppukohtaus, jota eivät aikoinaan elokuvan ilmestyessä kaikki nielleet. Loppukohtaus aiheutti buuauksia ja hämmennystä Cannesin elokuvajuhlilla, mutta se voitti silti Kultaisen palmun.

Taksikuski oli ehdolla myös neljän Oscarin saajaksi, mutta ei voittanut ainuttakaan. Nykyisin se on valittu Yhdysvaltain kansalliseen elokuvarekisteriin (National Film Registry) merkittävyytensä vuoksi.

Juttu jatkuu Twitter-kuvan jälkeen.

Robert De Niro valmistautui rooliinsa ajamalla New Yorkissa kahden kuukauden ajan oikeaa taksia. Hän sai jopa virallisen taksiluvan! Näyttelijää ei tunnistettu, vaikka hän oli jo tuolloin julkisuuden henkilö. De Niro kertoi, että ainoastaan yksi asiakas oli katsonut häntä peilin kautta kahteen otteeseen.

Alla traileri ja video Jimmy Fallonin keskusteluohjelmasta, jonne De Niro toi taksilupansa.

Lue myös: 70’s Show -kaunotar Laura Prepon täytti 43 – tältä hän näyttää nykyään – Episodi.fi

Lähde: THR, Far Out Magazine

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia