Nyt Disney Plus: Emma Stonen kohuleffa järkytti – kritiikkiä erityisesti seksikohtauksista ja lapsiteemasta

IMDb-arvosana on 8,2.

14.3.2024 06:00

Disney Plussan valikoimassa on nyt elokuva Poor Things (2023).

Elokuvan tähti Emma Stone voitti tämän vuoden Oscar-gaalasta pystin naispääosastaan. Lisäksi Poor Things voitti kategorioissa lavastus, maskeeraus ja hiussuunnittelu sekä pukusuunnittelu. Elokuvan ohjaajana toimii Yorgos Lanthimos.

Leffan uskomaton tarina kertoo Bella Baxterista, joka on nuori nainen, jonka nerokas ja epäsovinnainen tiedemies tohtori Godwin Baxter herättää henkiin.

Episodi antoi arvostelussa elokuvalle viisi tähteä:

”Onkin vaikea puhua Poor Thingsistä puhumatta seksistä. Elokuvan liberaali, arkailematon suhtautuminen aktiin ei varmasti miellytä kaikkia, mutta Bellan seksuaalisuus on elokuvan sydän. Lanthimosin elokuvassa seksi ei ole romanttinen ele, rakkaudenosoitus tai likaista puuhaa vaan aistillinen, luonnollinen tarve. Bella löytää oman seksuaalisuutensa lähes vahingossa, eikä aina muista että sormia ei saa työntää joka koloon esimerkiksi ruokapöydässä.”

Poor Things herätti kuohuntaa Stonen hahmon seksuaalisuuden vuoksi. Elokuvaa kuvailtiin negatiiviseen sävyyn muun muassa ”seksistiseksi ja eksploitatiiviseksi”. Leffan tarinan Bella käyttäytyy ikään kuin pieni lapsi, sillä hänellä on syntymättömän lapsen aivot, ja löytöretkellä elämään hän huomaa oman seksuaalisuutensa.

Kriittiset äänet iskivät juuri tähän lapsinäkökulmaan, sillä joidenkin mielestä Bella ei ole kykenevä lupautumaan seksiin. Lisäksi huolta herätti ohjaajan miessukupuoli, jota olisi pidetty perusteena sille, että elokuva olisi seksistinen.

Leffasta Golden Globe -palkinnon voittanut Emma Stone kommentoi asiaa The Timesille.

– Jos siitä on apua, niin näyttelijänä ja tuottajana en nähnyt häntä lapsena missään noista kohtauksista, Stone sanoi.

– Tiedän ihmisiä, jotka ovat nähneet elokuvan ja pitävät sitä mitä suloisimpana romanttisena komediana. Toiset ovat joutuneet katsomaan sen sormiensa välistä. Ja se on hienoa. Stone jatkoi.

Elokuvan ennakkonäytöksessä BFI London Film Festival -tapahtumassa viime vuonna, yleisö haukkoi henkeään ja myös nauroi shokissa leffan sisällölle. Stonen ja Mark Ruffalon lisäksi elokuvassa näyttelevät Willem Dafoe, Ramy Youssef, Vicki Pepperdine ja Jack Barton. Alla traileri.

Lue myös: Pierce Brosnan ehdotti Oppenheimerissa nähtyä tähteä 007-rooliin – ”Hän tekisi loistavaa työtä” – Episodi.fi

Lähde: Metro, NME

Lisää luettavaa