Nyt Netflixissä: Konna vai sankari? Tositarina aikamme yhdestä kiistellyimmästä henkilöstä

IMDb-arvosana on 7,3.

4.3.2020 03:03

Netflixin valikoimassa on nyt mielenkiintoinen tositapahtumiin perustuva tarina tietovuotaja Edward Snowdenista. Leffa on ytimekkäästi nimeltään Snowden (2016).

Tarina kertoo lahjakkaasta tiedusteluagentista, joka vuotaa lehdistölle tuhansia USA:n turvallisuusvirasto NSA:n salaisia dokumentteja. Tämän jälkeen alkaa pakomatka, joka jatkuu vielä tänä päivänäkin. Snowden on hahmona kiistanalainen, jotkut pitävät häntä konnana, jotkut sankarina.

Snowdenia esittää varsin ansiokkaasti Hollywood-tähti Joseph Gordon-Levitt. Hänen naisystäväänsä puolestaan näyttelee Shailene Woodley. Elokuvan ohjaajana toimii monista yhteiskuntaa havainnoivista elokuvistaan tunnettu Oliver Stone.

Ainakin Gordon-Levitt vaikuttaa olevan Snowdenin puolella. Hän kertoi menneensä hämilleen hänen tapaamisestaan.

– Menin Moskovaan ja vietin hänen kanssaan neljä tuntia saaden hyödyllistä palautetta. En helposti vaikutu tai mene hämilleni tähtien seurassa, mutta tämä kaveri oli toista maata, Gordon-Levitt kertoi.

– Hän riskeerasi elämänsä puolustaakseen jotain, jonka hän uskoo tekevän tästä maailmasta paremman. Uskon, että lapseni kasvavat paremmassa maailmassa hänen ansiostaan, näyttelijä jatkoi.

Näyttelijä sanoo ymmärtävänsä, miksi häntä kutsutaan rikolliseksi muistuttaen samalla, että viranomaiset toimivat laittomasti ja epärehellisesti. Tähti uskoo, että kaikkien pitäisi olla kiitollisia Edward Snowdenille.

Vuonna 2014 eläkkeelle NSA:sta jäänyt varajohtaja Chris Inglis ei puolestaan välitä Snowden-elokuvasta eikä myöskään Snowdenista itsestään. Inglisin mielestä elokuvan juonessa vääristellään NSA:n tavoitteita ja Snowdenin tekemisiä.

– Miksi 50 000 ihmistä NSA:ssa olisivat väärässä? Ja yksi olisi absoluuttisesti oikeassa? Inglis ihmetteli.

Inglisiä esittää elokuvassa Patrick Joseph Byrnes, joka roolihahmon ominaisuudessaan komentaa Snowdenin johtamaan tärkeää projektia Havaijille. Inglisin mukaan hän ja Snowden eivät koskaan edes tavanneet.

Inglis kritisoi elokuvan liiallista dramatisointia. Hänen mielestään elokuva meni liikaa fiktion puolelle.

Lähde: Digital Spy, The Guardian

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia