Nyt Netflixissä: Maailma tuhoutuu George Clooneyn upouudessa tieteisseikkailussa, mutta pitäisikö katsojan välittää?

The Midnight Sky on lisätty tänään Netflixin valikoimaan.

George Clooneytä ei ole nähty hetkeen pitkässä elokuvassa. Toissa vuonna hän näytteli minisarjassa Catch-22, jossa hän toimi myös tuottajana ja parin jakson ohjaajana. Clooneyn edellinen elokuvarooli oli Jodie Fosterin vuoden 2016 ohjaustyössä Money Monster. Vuonna 2017 Clooney ohjasi ristiriitaisen vastaanoton saaneen Suburbiconin, jossa pääosaa esitti Matt Damon.

Nyt Clooney on palannut pitkän elokuvan pariin sekä ohjaajana että näyttelijänä. Tieteiselokuva The Midnight Sky on Netflix-tuotanto, joka perustuu Lily Brooks-Daltonin kirjaan Good Morning, Midnight.

Vuoteen 2049 sijoittuvan elokuvan alussa ihmiskuntaa uhkaa globaali tuho, joka johtuu ilmeisesti voimakkaasta säteilystä. Ihmisten on hakeuduttava turvaan, mutta se vaikuttaa epätoivoiselta yritykseltä. Toivo näyttää olevan mennyttä.

Clooneyn esittämä maineikas tähtitieteilijä Augustine Lofthouse päättää jäädä asemapaikkaansa Pohjoisnavalle. Augustine on vakavasti sairas, joten hänellä ei ole elinaikaa muutenkaan kauaa jäljellä. Ei kovin lohdullinen alkuasetelma. Lisää päänvaivaa Augustinella aiheuttaa vaitelias pikkutyttö (Caoilinn Springall), josta hän yllättäen saa seuralaisen.

Samaan aikaan toisaalla miehitetty avaruusalus Aether on palaamassa maahan. Aetherin miehistön jäsenet (David Oyelowo, Felicity Jones, Tiffany Boone, Demián Bichir ja Kyle Chandler) eivät tiedä, mitä maapallolla on tapahtunut, sillä yhteydet ovat menneet poikki. Laskeutuminen maapallolle tietäisi varmaa kuolemaa.

Elokuva etenee kahdella rinnakkaisella tasolla. Ennen pitkää Augustinen ja avaruusaluksen tarinat nivoutuvat yhteen. Lisäksi nähdään takaumia Augustinesta nuorena tutkijana. Roolia esittää valkokangaslegenda Gregory Peckin pojanpoika Ethan Peck, jossa on paljon samaa näköä kuin Clooneyssa. The Irishman -tyylistä digitaalista nuorennusta ei ole haluttu käyttää.

The Midnight Sky on ison budjetin tieteisseikkailu, jonka kaikki osa-alueet ovat periaatteessa kunnossa. Näyttelijäkaarti on huippuluokkaa. Anton Corbijnin elokuvia kuvannut Martin Ruhe on saanut aikaan näyttävää jälkeä. Musiikin on säveltänyt Oscar-palkittu Alexandre Desplat. Käsikirjoittaja Mark L. Smith tunnetaan muun muassa elokuvasta The Revenant. Tarinassa on inhimillistä sanomaa, jossa voi nähdä yhteyksiä vuoden 2020 tunnelmiin eristyneissä oloissa.

Lopputulos voisi olla jotain samantyyppistä kuin Gravity (jossa Clooney näytteli) tai Interstellar. The Midnight Skyn aineksista vain ei synny erityisen vaikuttavaa kokonaisuutta. Augustinen ja pikkutytön vaellus arktisissa oloissa ei tempaa katsojaa mukaansa. Avaruusalukselle sijoittuvat kohtaukset ovat hieman aneemisia, vaikka mukana on yksi jännittävämpi jakso.

Clooney on varmasti yrittänyt synnyttää älykkään ja koskettavan tarinan, ja kaikki ainekset siihen ovat olemassa, mutta hän ei vain onnistu kunnolla. Monet asiat jäävät tarkoituksella avoimiksi, mutta se tuntuu vain vievän tarinalta tehoa.

Silti The Midnight Sky ei ole huono elokuva. Kaikki tämä on vain tehty ennen paremmin. Katsoja jää odottamaan, että lopussa kahden tunnin odotus palkittaisiin vaikuttavalla loppuratkaisulla. Sellaista ei tule, vaan The Midnight Sky jää painottomaan tilaan leijumaan kuin veripisarat elokuvan ainoassa kohtauksessa, jossa on jotain ennennäkemätöntä ja kekseliästä. Se ei valitettavasti riitä.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut