Pakkoluettavaa viikonlopulle: The Shape of Water -ohjaaja Guillermo del Toro muistuttaa valosta synkkien aikojen keskellä

Elokuvantekijällä on sana hallussa.

8.2.2019 10:48

Toivoa ja vilpittömyyttä elokuvillaan tarjonnut Guillermo del Toro (The Shape of Water, Pan’s Labyrinth) on jakanut ajatuksiaan Time-lehden The Art of Optimism -numerossa.

Kyynisen maailman keskellä on yhä tärkeää pysyä toiveikkaana, kirjoittaa del Toro, jonka mielestä optimismi on tänä päivänä radikaalia ja rohkeaa.

”Ja minusta sitä tarvitaan juuri tällä hetkellä, epätoivon edessä. Vähän niin kuin autoa tarvitaan silloin, kun on matkaa taitettavana. Muuten se on vain iso, liikkumaton esine autotallissa”, ohjaaja kirjoittaa. ”Nykyään turvallisin vaihtoehto vaikuttaa älykkäältä on olla oletuksena skeptinen. Vaikutamme sivistyneiltä, kun sanomme, ettemme usko, ja vilpillisiltä, kun sanomme uskovamme.”

”Historia ja tarut ovat osoittaneet, ettei mitään ole koskaan täysin menetetty. David voi voittaa Goljatin. Yksi ranta Normandiassa voi kääntää sodan kulun. Rohkea voi päihittää voimakkaan. Näitä asioita pidetään usein poikkeuksellisina, mutta sitä ne eivät ole. Joka ikinen päivä meistä jokaisesta tulee valintojemme summa. Ne valinnat ovat rakkauden ja pelon, uskon tai epätoivon välillä. Ei ole liian pientä toivoa.”

”Optimismia on vaistomme vetää henkeä, kun olemme tukehtumassa. Optimismia on tarpeemme julistaa, miten asioiden tulisi olla, kun ne ovat miten ovat. Optimismi ei ole heikkoutta, se on kapinallista ja uskaliasta ja elintärkeää… Joten katso ympärillesi ja päätä näiden kahden välillä. Vedä henkeä tai kuole”, del Toro lopettaa.

Lisää luettavaa